Ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισης της συμφωνίας άφησε ο Βαρουφάκης

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει τη συμφωνία, άφησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι ως Βουλευτής και νομοθέτης, έχει την ιερή υποχρέωση να διαβάσει κάθε άρθρο της συμφωνίας και να αποφανθεί σφαιρικά και ειδικά, ενώ τόνισε ότι θα εξετάσει και το αν είναι βιώσιμη η συμφωνία και αν υπάρχουν πιθανότητες πάνω από 20% να ανακάμψει με αυτή τη συμφωνία η Ελλάδα. «Ακόμα δεν έχω αποφασίσει» σημείωσε. 

Σε ερώτηση αν ήταν καλύτερο να υπογράφει η συμφωνία ή να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, δήλωσε ότι θα απαντήσει όταν διαβάσει τα κείμενα, ενώ χαρακτήρισε το κείμενο της Συνόδου Κορυφής, χειρότερο από μνημόνιο.

Ο κ. Βαρουφάκης ομολόγησε ότι είχε ηχογραφήσει το Eurogroup στη Ρήγα και τόνισε ότι αυτό που είχε χαρακτηρίσει «παραμύθια» ήταν ο ισχυρισμός κάποιων περί βιντεοσκόπησης. 

Υποστήριξε δε, ότι το βράδυ του δημοψηφίσματος, όταν πήγε στο Μάξιμου, διαπίστωσε ότι όσοι βρίσκονταν εκεί, δεν είχαν στόχο να θέσουν τελεσιγραφικά το θέμα του χρέους και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα υπηρετήσει τους στόχους του μεγαλειώδους «όχι» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Ισχυρίστηκε ακόμα, ότι ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε απειλήσει από τις 29 Ιανουαρίου την ελληνική κυβέρνηση με capital controls, αλλά η κυβέρνηση έκρινε ότι δεν έπρεπε να ενημερώσει τον ελληνικό λαό.

Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι είχε εντολή του πρωθυπουργού αλλά και του κου Δραγασάκη να μελετήσει σενάρια IOU στο υπουργείο Οικονομικών, ως αντίβαρο στα σενάρια Grexit που προσπαθούσε να επιβάλει ο Σόιμπλε και όσοι ήθελαν την Ελλάδα εκτός ευρώ.

«Ήταν η δική μας απειλή απέναντι στον Σόιμπλε και τη Μέρκελ που δεν ήθελε να αντιταχθεί στα σχέδια του υπουργού της» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε μάλιστα γι' ακόμη μία φορά, ότι ήταν απόφαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης να υπάρξει ένα τέτοιο σχέδιο, ως αντίβαρο στις επιθετικές κινήσεις τρίτων και είχε στόχο την αντιμετώπιση ενός Grexit.

«Κάθε σοβαρό υπουργείο Οικονομικών πρέπει να είναι προετοιμασμένο για όλα τα ενδεχόμενα» τόνισε.

Επιπλέον, σημείωσε για ακόμη μία φορά ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει σε οποιαδήποτε αρένα, όλους αυτούς τους εκπροσώπους του παλαιού συστήματος που του επιτίθενται, ενώ δικαιολόγησε το ταξίδι του στην Αίγινα την ημέρα της ψηφοφορίας στη Βουλή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είχα υποχρέωση απέναντι σε ένα εντεκάχρονο κορίτσι». Ακόμη, υποστήριξε ότι είχε ενημερώσει τον κο Τσίπρα και τον κο Τσακαλώτο, λέγοντας ότι ήταν υπέρ της συμφωνίας και απέδωσε τον σάλο που έχει προκληθεί γύρω από αυτή του την απόφαση, στην κακεντρέχεια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. 
Πηγή: skai.gr