Τι τρέχει με τα ...πασσαπόρτια;

Χθες, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Αλιβιζάτος, μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, υποχρεώθηκε να διευκρινίσει ότι οι εκλογείς θα μπορούν να ψηφίζουν με την επίδειξη και διαβατηρίου που έχει εκδοθεί από τις ελληνικές αρχές.
Ωστόσο, η διευκρινιστική εγκύκλιος δεν έχει φτάσει σε πολλά εκλογικά κέντρα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται συχνά η επέμβαση των εκλογικών αντιπροσώπων, αφού οι δικαστικοί αντιπρόσωποι δέχονται και διαβατήρια εξωτερικού. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία του κ. Γρηγόρη Λαζαρίδη, στον ΣΚΑΪ, ότι ο ίδιος ψήφισε στο εκλογικό κέντρο Βουλιαγμένης, επιδεικνύοντας γερμανικό διαβατήριο. Σχετικές καταγγελίες υπάρχουν επίσης από την Κέρκυρα, τη Νάξο και την Αχαΐα, όπου εκπρόσωποι της ΝΔ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο νομάρχη.
Μεθοδεύσεις καταγγέλλουν κάτοικοι των νησιών Οθωνοί, Ερίκουσα και Μαθράκι, που επρόκειτο να εξυπηρετηθούν από δυο ακτοπλοϊκά δρομολόγια, το ένα εκ των οποίων ναυλωμένο, προκείμενου να ψηφίσουν στην Κέρκυρα. Και τα δυο δρομολόγια όμως ακυρώθηκαν με ευθύνη των πλοιάρχων οι οποίοι επικαλέστηκαν θαλασσοταραχή.
Στην Αθήνα, και κυρίως στην 1η Περιφέρεια, πολλοί εκλογείς δε βρήκαν το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους των τμημάτων τους. Στο Πέραμα και στη Νίκαια νέοι ψηφοφόροι που δεν υπήρχαν στους καταλόγους, ψηφίζουν με βεβαίωση του Δήμου ότι είναι εγγεγραμμένοι στο δημοτολόγιο.
Χάος επικράτησε από το πρωί στο συγκρότημα της Γκράβας, όπου λειτουργούν περισσότερα από 300 εκλογικά τμήματα, σε πολλά από τα οποία ψηφίζει σημαντικός αριθμός ετεροδημοτών. Τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν έξω από τα τμήματα, ενώ στους γύρω δρόμους επικράτησε κυκλοφοριακό κομφούζιο. Μέλη εφορευτικών επιτροπών δεν είχαν προσέλθει στις θέσεις τους, ενώ οι κεντρικές πόρτες του συγκροτήματος παρέμεναν κλειστές, λόγω απουσίας του επιστάτη.
Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε στη συνέχεια, αν και οι μεγάλες ουρές παραμένουν.
Στο 113ο εκλογικό τμήμα στον Κόκκινο Μύλο, ο έφορος διέκοψε προσωρινά την ψηφοφορία γιατί ο δικαστικός αντιπρόσωπος χρησιμοποιούσε σφραγίδα ιδιώτη, καθώς είχε ξεχάσει τη δική του στο ξενοδοχείο.

ΝΔ: προσοχή στην ταυτοπροσωπία

Την προσοχή στην έκδοση πιστοποιητικών για τις προσωρινές αστυνομικές ταυτότητες, ζήτησε από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ. Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι πρέπει να επιβεβαιώνεται η ταυτοπροσωπία, και υπογράμμισε ότι θα ελεγχθούν από το κόμμα του όλες οι προσωρινές ταυτότητες σε σχέση με όσες έχουν δηλωθεί ως χαμένες.
Δηλώσεις Αλιβιζάτου
«Τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν στην εκλογική διαδικασία, επιλύονται σταδιακά», τόνισε στο ΣΚΑΪ 100,3, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Αλιβιζάτος.
Υπενθύμισε ότι όποιοι εκλογείς αντιμετωπίζουν πρόβλημα, μπορούν να απευθύνονται στον τηλεφωνικό αριθμό 1564, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, στους Δήμους και τα κιόσκια του υπουργείου Εσωτερικών.
Σε ό,τι αφορά τα άτομα με ειδικές ανάγκες που θέλουν να μετακινηθούν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μπορούν να επικοινωνούν στη μεν Νομαρχία Αθηνών στο τηλέφωνο 210-69.91.202, στη δε Νομαρχία Πειραιώς στα τηλέφωνα 210- 41.77.460 και 41.77.580.
Ατομα με νοητική υστέρηση ψηφίζουν κανονικά, εκτός αν υπάρχει δικαστική απόφαση που τα θέτει υπό δικαστική προστασία.
Σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία Ευάγγελου Μεϊμαράκη και Φώτη Νασιάκου ο κ. Αλιβιζάτος είπε ότι μίλησε και με τους δύο και ότι η παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη αφορούσε τη ροή και τον αριθμό των αιτούντων βεβαιώσεων από τα αστυνομικά τμήματα. Ο κ. Αλιβιζάτος υπογράμμισε ότι ζήτησε από τον κ. Νασιάκο να τον ενημερώσει το μεσημέρι (2μμ) και με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας (7μμ) για τον ακριβή αριθμό των χορηγηθέντων πιστοποιητικών..
Πηγή: skai.gr