Έτινγκερ: Ένα βήμα πριν το παράλληλο νόμισμα και το Grexit η Ελλάδα

Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Bild», ο Ευρωπαίος Επίτροπος της Γερμανίας, αρμόδιος για θέματα ψηφιακής οικονομίας, σημειώνει ότι κατά τη γνώμη του η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από ένα παράλληλο νόμισμα, κι αυτό γιατί υπάρχει στην ευρωζώνη δίχως να διαθέτει πλέον ευρώ.

«Μια αφερέγγυα χώρα όπως η Ελλάδα που ξεκινά τη χρήση παράλληλου νομίσματος, δεν έχει σίγουρα καμία θέση στην ευρωζώνη», επισημαίνει και συνεχίζει, διευκρινίζοντας: «Η κατάσταση είναι πολύ περίεργη. Η Ελλάδα, αν και είναι μέλος της νομισματικής ένωσης, αυτή τη στιγμή δεν έχει καθόλου ευρώ».

Ο Γερμανός Επίτροπος εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη μέλος της Ευρωζώνης, ενώ εκφράζει και τις ανησυχίες του για το πώς θα πληρωθούν από εδώ και πέρα μισθοί, συντάξεις και λογαριασμοί. Με αφορμή αυτό το σχόλιο, επισημαίνει δε, ότι πλέον οι πληρωμές, λόγω έλλειψης ρευστού, αναγκαστικά, θα γίνονται με γραμμάτια.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις ελλείψεις που είναι ζήτημα χρόνου να προκύψουν στην Ελλάδα - λόγω των έντονων οικονομικών δυσχερειών - σε φάρμακα, τρόφιμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Σχολιάζοντας το μέλλον των διαπραγματεύσεων Ελλάδας - δανειστών, ο γερμανός επίτροπος δηλώνει:

«Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε τις μεταρρυθμίσεις, δεν έχει κανέναν νόημα να γίνεται συζήτηση για νέες διαπραγματεύσεις», ενώ για το δημοψήφισμα της Κυριακής, σχολιάζει: «Το ερώτημα ήταν παραπλανητικό, η εκστρατεία της κυβέρνησης ήταν ''πολεμική'' και υπήρξε άσεμνη παραπληροφόρηση κατά των εταίρων».

Σε άλλη συνεντευξή του, στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, ο κ. Έτινγκερ υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα και μία νέα διαπραγματευτική στάση από την πλευρά της Αθήνας θα διασφάλιζε ότι στη σημερινή Σύνοδο θα υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος απ’ ότι στον τελευταίο γύρο συζητήσεων.

«Τα κόμματα στην Ελλάδα φαίνεται να αντιλαμβάνονται τη δυσκολία της κατάστασης και αυτό με κάνει να ευελπιστώ ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να διεξαχθούν σε ένα καλύτερο πλαίσιο απ’ ότι διεξήχθησαν την τελευταία εβδομάδα».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ευελπιστεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης με ένα αξιόλογο σχέδιο μεταρρυθμίσεων.

«Πρέπει να υπάρξει ένα μίνιμουμ μεταρρυθμίσεων» είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να εκφράσει την άποψή του για τον διάδοχο του Γιάνη Βαρουφάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, αρκέστηκε να πει ότι: «Δεν έχει τις ίδιες αντιλήψεις με τον προκάτοχο του».
Πηγή: skai.gr