Κοτζιάς: Την Κυριακή δεν θα γίνει σεισμός, αλλά ένα δημοκρατικό δημοψήφισμα

Η κρίσιμη κατάσταση της Ελλάδας, και κυρίως η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος για μια νέα διαπραγμάτευση στην ΕΕ, εκτός από τα διμερή θέματα, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Βέλγο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ντιντιέ Ρέιντερς, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ελλάδα είναι σταθερά προσανατολισμένη στη σχέση του κράτους μέλους εντός της ΕΕ και της ευρωζώνης, τόνισε ο κ. Κοτζιάς κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου,  επισημαίνοντας ότι «η θέση μας στην ΕΕ είναι μία θέση προτάσεων και υπεράσπισης της Δημοκρατίας», ενώ σχετικά με το δημοψήφισμα σημείωσε ότι η ΕΕ «επιδεικνύοντας τη δημοκρατική της αντίληψη δέχτηκε πάντα τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στους κόλπους της και προχώρησε σε νέες διαδικασίες διαπραγμάτευσης».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «εμείς παραμένουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης» και ότι «πρέπει να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης, να βαδίσουμε στη βάση των κανόνων της ΕΕ και των αναγκών του λαού μας σε μία βιώσιμη λύση».



H κρίσιμη κατάσταση στην Ελλάδα είναι  εσωτερική υπόθεση της ΕΕ, δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Υπενθύμισε περαιτέρω ότι από την θέση του υπουργού Οικονομικών στο παρελθόν, είχε διατυπώσει την άποψη ότι στην Ελλάδα θα μπορούσε να δοθεί περισσότερος χρόνος ώστε να υπάρξει πραγματική πρόοδος, με την προϋπόθεση όμως ορατών βελτιώσεων στο δημοσιονομικό τομέα και τα θέματα ανταγωνιστικότητας.

Ο κύριος Ρέιντερς επεσήμανε ότι το δημοψήφισμα συνιστά εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας και αρνήθηκε να εκφράσει άποψη. Ωστόσο δήλωσε βέβαιος ότι η Ελλάδα «θα εξακολουθήσει να είναι κομμάτι των ευρωπαϊκών θεσμών».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η χώρα «βρίσκεται σε αδύνατη κατάσταση στα οικονομικά της, αλλά δεν έχει χάσει ούτε μια σπιθαμή από τα δικαιώματά της στην ΕΕ». «Την Κυριακή δεν θα γίνει σεισμός, αλλά ένα δημοκρατικό δημοψήφισμα, κάτι που είναι φυσιολογικό στην ΕΕ, με βάση και τις ίδιες τις συνθήκες της ΕΕ», συνέχισε ο κύριος Κοτζιάς.

«Όλοι» πρόσθεσε «πρέπει να εγγυηθούμε τη δημοκρατική συνέχεια και τον δημοκρατικό διάλογο στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας».

Ο κύριος Κοτζιάς εξέφρασε την γνώμη ότι «η Ευρώπη έχει τη δημοκρατική ικανότητα να αντιληφθεί τη θέληση ενός λαού μετά από ένα δημοψήφισμα», εξηγώντας ότι «ασφαλώς θα χρειαστούν σκληρές διαπραγματεύσεις, που δεν θα γίνουν σε 24 ώρες, αλλά χωρίς κατηγορίες και στερεότυπα».

«Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η ρευστότητα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, διότι δεν συμφέρει κανένα στην Ευρώπη και στον κόσμο να υπάρξει αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα και να προστεθεί στην αποσταθεροποίηση της περιοχής», επισήμανε, εκφράζοντας, τέλος, την πεποίθηση «ότι θα βρούμε άμεση λύση με τη ρευστότητα, και θα συμφωνήσουμε μετά από διαπραγμάτευση τις νέες προγραμματικές θέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές».
 

Πηγή: skai.gr