Κλείσιμο

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο για συμφωνία τελευταίας στιγμής

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο για άρση του αδιεξόδου βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Γιούνκερ για συμφωνία τελευταίας στιγμής, με τις περισσότερες ενδείξεις να είναι πάντως πως είναι τεχνικά αδύνατο να υπάρξει παράταση του τρέχοντος προγράμματος, που εκπνέει τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Μάρτιν Σουλτς και τον Μάριο Ντράγκι είχε σήμερα Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο της πρωτοβουλίας του προέδρου της Κομισιόν για διαπραγμάτευση της ύστατης ώρας.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έθεσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το πλαίσιο για την επίτευξη συμφωνίας, με βάση την πρόταση των θεσμών, ενώ παράλληλα ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αλλάξει στάση και να υποστηρίξει το «Ναι» στο δημοψήφισμα.

Πάντως, ο υφυπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς αποσαφήνισε στη Βουλή, πως ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αλλάξει θέση, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε πως το δημοψήφισμα θα γίνει.

Η Κομισιόν από την πλευρά της, κατά την ενημέρωση συντακτών της Τρίτης, κατέστησε σαφές πως δεν έχει λάβει ακόμα την απάντηση της Αθήνας, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ελληνική πλευρά ετοιμάζει δική της πρόταση που περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις για τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους.

Παρά την έντονη κινητικότητα όμως, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο τονίζουν πως πλέον είναι πρακτικά και τεχνικά αδύνατο να υπάρξει παράταση του τρέχοντος προγράμματος, με δεδομένο ότι προαπαιτείται και η έγκριση πέντε εθνικών κοινοβουλίων, ανάμεσά τους και του γερμανικού.
Πηγή: skai.gr