«Παντελώς ανεπαρκής» η πρόταση των θεσμών, απαντά η κυβέρνηση

Ως «παντελώς ανεπαρκή» χαρακτηρίζει η κυβέρνηση την πρόταση των δανειστών για πεντάμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης με χρηματοδοτική βοήθεια 15,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, μια μόλις ημέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup του Σαββάτου, και ενόψει της λήξης του ευρωπαϊκού προγράμματος την ερχόμενη Τρίτη. Στο κείμενο πάντως δεν χρησιμοποιείται πουθενά το ρήμα «απορρίπτεται».

Όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου, η πρόταση των θεσμών ουσιαστικά οδηγεί σε έναν ακόμα γύρο διαπραγμάτευσης «υπό συνθήκες κρίσης», ενώ παράλληλα οι αγορές θα προεξοφλούσαν πέντε μήνες περαιτέρω συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας.

Τονίζει δε πως η στήριξη που προτείνουν οι δανειστές αφήνει ένα «σημαντικό χρηματοδοτικό κενό» με δεδομένες τις δανειακές και εσωτερικές υποχρεώσεις του Δημοσίου, και οδηγεί «με μαθηματική ακρίβεια [...] σε ένα νέο καταστροφικό Μνημόνιο, στο τέλος του χρόνου».

Μεταξύ άλλων η Αθήνα υπογραμμίζει πως το σχέδιο των θεσμών δεν προβλέπει «ούτε ένα ελάχιστο αποθεματικό για το ελληνικό δημόσιο αλλά ούτε και τις μελλοντικές αποπληρωμές του ΔΝΤ», τη στιγμή που είναι αβέβαιο αν το Ταμείο θα εκταμιεύσει τις δόσεις στήριξης που έχει «παγώσει».

«Η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή εντολή, ούτε και ηθικό δικαίωμα, να προσυπογράψει ένα νέο Μνημόνιο», συμπληρώνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Νωρίτερα, πριν το τέλος της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε πως οι ευρωπαϊκές αρχές δεν είναι οικονομημένες σε «τελεσίγραφα και εκβιασμούς».

H ελληνική αποστολή έχει επιστρέψει στην Αθήνα, πλην του Γιάνη Βαρουφάκη. Ορισμένα στελέχη αναμένεται να επιστρέψουν πάντως στη βελγική πρωτεύουσα αύριο Σάββατο για το Eurogroup.

Ολόκληρη η ανακοίνωση ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr