Bloomberg και MNI: Σημάδια πιθανής σύγκλισης από Ντάισελμπλουμ και Τσίπρα

Σημάδια πιθανής σύγκλισης φέρεται να έδωσαν ο Γερούν Ντάισελαμπλουμ και ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Πέμπτης, κατά την πρώτη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, ο πρόεδρος του Eurogroup ενημέρωσε τους ηγέτες πως οι διαφορές μεταξύ των δυο πλευρών είναι δυνατό να γεφυρωθούν.

Την ίδια στιγμή, τόσο το Bloomberg όσο και το γερμανικό πρακτορείο MNI αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι Ελλάδα και πιστωτές έχουν συμφωνήσει να υπάρξει λύση στο κρίσιμο Eurogroup του Σαββάτου. Νωρίτερα, οι «Financial Times» μετέδωσαν πως κατά την άκαρπη σημερινή συνεδρίαση της ευρω-ομάδας ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε εναλλακτικό σχέδιο της ελληνικής πλευράς, που είχε ως βάση το κείμενο των δανειστών.

Νωρίτερα, η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να είπε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέχρι το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε στους ομολόγους του πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να βαθύνει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα από το Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της συνολικής επανεξέτασης του ασφαλιστικού συστήματος.

Παρά ταύτα, ο πρωθυπουργός είπε επίσης πως η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη και να διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά την παρέμβαση του ο πρωθυπουργό είπε πως οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης απαντούσαν στην ουσία, στις απαιτήσεις-προτάσεις των θεσμών που υποβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Ο κ. Τσιπρας επισήμανε στους εταίρους πως παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει η κυβέρνηση και τις καλές προθέσεις που υπάρχουν σε μερίδα των πιστωτών και των θεσμών, μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να βρεθεί συμφωνία, καθώς κάποιοι με την ακραία στάση τους και τις απαιτήσεις τους δυναμιτίζουν το κλίμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές του ΑΜΠΕ, ζήτησε από τους ομολόγους του να πρυτανεύσει η λογική, η αμοιβαία ευθύνη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη, γιατί αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι βιώσιμη λύση και όχι απλά και μόνο συμφωνία.

Σε θεσμούς και Eurogroup η λύση

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. από την πλευρά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμήνυσαν στον Αλέξη Τσίπρα πως το ελληνικό ζήτημα θα πρέπει να λυθεί σε επίπεδο θεσμών και Eurogroup, κι όχι σε επίπεδο κορυφής, ενώ ξεκαθάρισαν παράλληλα πως συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρξει νέα ευρω-σύνοδος τις επόμενες μέρες.

Το ελληνικό ζήτημα απασχόλησε τους ηγέτες για δυο περίπου ώρες, παρά το γεγονός ότι τυπικά δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, με δεδομένο ότι το αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η μετανάστευση.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι δυνατό να αναμιχθεί στις διαπραγματεύσεις, και τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν αποφάσεις από τους υπουργούς Οικονομικών και να συνεχιστεί η συνεργασία της Ελλάδας με τους θεσμούς.
Πηγή: skai.gr