Α.Λοβέρδος: Η διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει ρίσκο

Για τον πόλεμο στο Ιράκ
>ΔΗΜ.: Είχατε κάνει επισκέψεις σε γειτονικές με το Ιράκ χώρες αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου για να προετοιμαστούν στρατόπεδα προσφύγων, να γίνει όλη αυτή η φροντίδα, η ιατροφαρμακευτική, η βοήθεια με τα τρόφιμα για τον ιρακινό λαό και είχατε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες και στα παιδιά του Ιράκ.
ΛΟΒ.: Δε λειτούργησα επειδή εγώ το σκέφτηκα, αλλά επειδή ήμουν αρμόδιος και για την αναπτυξιακή συνεργασία αλλά και τα ανθρωπιστικά και τα οικονομικά. Είχα κάνει ένα ταξίδι στο Λίβανο και τη Συρία για να προετοιμάσω μια μεγάλη επίσκεψη μεγάλης αποστολής για τα οικονομικά θέματα και μιλώντας με τον λιβανέζο πρωθυπουργό -τότε, τέλος Νοέμβριου ήταν; του 2002-, μου είπε ότι ο πόλεμος θα γίνει οπωσδήποτε. Του λέω «να σας συγχαρώ για τις πληροφορίες σας ή είναι μια πρόβλεψη αυτή;» και μου λέει «είναι μια πρόβλεψη, αλλά πρόβλεψη την οποία πιστεύω πάρα πολύ».
Αυτό με αφύπνισε, επέβαλα με έναν τρόπο -ευγενικό βέβαια-και στους Σύριους να συζητάμε για το ενδεχόμενο πολέμου και τι θα κάνουμε και από τον Νοέμβριο ήμουν υποψιασμένος ότι κάτι θα γίνει και για να αντιμετωπιστεί πρέπει να είμαστε έτοιμοι εγκαίρως. Αρα κατάφερα να είμαι μεσούντος του πολέμου παρών, γιατί δεν ήμουν από τους αφελείς που έλεγαν ότι «δε θα γίνει κάτι». Ημουν βέβαιος πως τα πράγματα πηγαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση και έτσι όταν ο πόλεμος ξέσπασε εγώ ήμουν έτοιμος για να κάνω αυτό που είχα αρμοδιότητα, δεν είχα άλλη αρμοδιότητα, είχα τα ανθρωπιστικά.
«Η Ελλάδα κατόρθωσε να είναι παρούσα όπου υπάρχει ανθρωπιστική κρίση».
Για το Κυπριακό
> ΔΗΜ.:.. .Αν δεν κάνω λάθος κύριε Λοβέρδο, με αφορμή το Κυπριακό κάνουμε τις εκλογές λίγο πιο γρήγορα...
ΛΟΒ.: Είναι η τυπική συνταγματική αιτία, το Σύνταγμα απαιτεί εφόσον έχουμε πρόωρη διάλυση της Βουλής, να υπάρχει μείζον εθνικό θέμα. Εθνικό θέμα μπορεί να είναι και η οικονομία, υπήρξε λόγος στο παρελθόν και αυτό έχει βέβαια οδηγήσει τα πράγματα- οι συνταγματολόγοι είναι λίγο σε αυτό το θέμα αρνητικοί και εγώ έχω γράψει γι αυτό το θέμα με τις επιφυλάξεις μου-,.. .πάντως πρακτικά η πρόωρη διάλυση της Βουλής έχει πάρει τον χαρακτήρα της κυβερνητικής διάλυσης.
> ΔΗΜ.: Έξω όμως από τον τυπικό λόγο, υπάρχει και ουσιαστικός λόγος...
ΛΟΒ.: Τρέχει το Κυπριακό τώρα που μιλάμε.. .
> ΔΗΜ.:.. .Είναι κρίσιμη περίοδος αυτή και είναι μια περίοδος που μάλλον θα τακτοποιηθεί το Κυπριακό και...
ΛΟΒ.: Εμείς ελπίζουμε. Ημουνα τη Δευτέρα στην Λευκωσία, μετά το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας που είπατε στο Λίβανο, επειδή εκεί προτείναμε μία τριμερή συνεργασία Λιβανέζων, Ελλήνων, Κυπρίων, καταρχάς για τον τουρισμό αλλά και για όλες τις οικονομικές δραστηριότητες βιομηχανικά προϊόντα, μεικτές επιχειρήσεις προς τα Βαλκάνια, προς τον Κόλπο. Ο Περσικός Κόλπος είναι το μέλλον για την Ελλάδα, εκεί είμαστε πάρα πολύ αγαπητοί, αλλά δεν είμαστε παρόντες, είναι παρόντες οικονομικά αυτοί που δεν είναι αγαπητοί πολιτικά και αυτό είναι μία αντίφαση και οι ίδιοι μας λενε: «Γιατί οι Έλληνες δεν είστε εδώ;» Οι Αραβες των ελληνικών ταινιών της δεκαετίας του `60, `70 είναι η πραγματικότητα των Αράβων που έκαναν τουρισμό στη Ρόδο και στην Κέρκυρα, αυτοί τώρα είναι στην Ισπανία, δεν έρχονται εδώ. Πρέπει να ξανάρθουν γιατί οι εγκαταστάσεις της Ελλάδας οι τουριστικές είναι σημαντικές και μπορούν να τους έχουν. Πήγα λοιπόν πάλι στη Λευκωσία τη Δευτέρα, κλείνοντας το ταξίδι κατ` ουσίαν του προέδρου στο Λίβανο, γιατί το ταξίδι αυτό είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο επειδή πήγε ο πρόεδρος και έκανε μια επίσημη κρατική επίσκεψη αλλά γιατί συνοδεύετο από 77 ελληνικές επιχειρήσεις. Ηρθε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών ναυλώνοντας δικό του αεροπλάνο και ο ΣΕΒ έχει καταλάβει πόσο κρίσιμη χώρα...
> ΔΗΜ.:...Τη σπουδαιότητα και τη χρησιμότητα...
ΛΟΒ.:.. .Είναι πύλη, είναι πόρτα.

Για την προεκλογική περίοδο

> ΔΗΜ.: Πείτε μου εσείς μια ερώτηση που θα σας στρίμωχνε πολιτικά.
ΛΟΒ.: Γιατί δεν προσέξατε το κράτος από το `96 που κυβερνάται, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό; Αυτή η ερώτηση με κάνει να σηκώνω τα χέρια ψηλά, γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής.
> ΔΗΜ.: Είναι μια ερώτηση, η οποία βέβαια πέφτει στο τραπέζι των συζητήσεων, πέφτει στα αυτιά των Ελλήνων, την λέει και ο Γιώργος ο Παπανδρέου που διεκδικεί την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και την πρωθυπουργία αλλά την ακούτε και εσείς φαντάζομαι βλέποντας τον κόσμο...
ΛΟΒ.:.. .Και αισθάνομαι ενοχή, είναι κάτι το οποίο ξέρω καλά, είναι κάτι του οποίου την πρόοδο είδα αλλά είναι κάτι για το οποίο η πρόοδος ήταν ανεπαρκέστατη. Έγιναν ελάχιστα πράγματα και ανισομερώς κατανεμημένα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα ΚΕΠ είναι μια καλή καινούργια πραγματικότητα και πρέπει να την χαιρετήσουμε όλοι. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι τηλεφωνικές εξυπηρετήσεις.. .τώρα θα κάνουμε φορολογικές δηλώσεις που μπορούμε από το.. .-μην πω το νούμερο και το πω λάθος- από το τετραψήφιο νούμερο που παίρνουμε και γι άλλες πληροφορίες από το Δημόσιο, θα μας δίνει και συμβουλές για τα φορολογικά, αυτά είναι καλά. Το 1502 που δίνει πέντε πιστοποιητικά επίσης είναι καλό. Αλλά ο πολίτης ταλαιπωρείται, προσβάλλεται, χάνει χρόνο συναλλασσόμενος με το οριζόντιο κράτος, γιατί όταν λέω κράτος δεν εννοώ το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, εννοώ την υγεία, εννοώ όλο τον κρατικό μηχανισμό. Δεν είναι δυνατόν από ένα πολίτη που χάνει πολύ χρόνο από τη δουλειά του, από το ημερήσιο πρόγραμμά του, χάνει τα νεύρα του...Πολλές φορές η διαφθορά στο καθημερινό επίπεδο, αυτή αφορά πιο πολύ τον πολίτη, τον άνθρωπο που πάει να συναλλαγεί για ένα θέμα. Όλα αυτά έπρεπε να έχουν γίνει και δεν έχουν γίνει, είναι εθνικός στόχος κατά την ταπεινή μου γνώμη. Εγώ στο φυλλάδιο μου το λέω έτσι: θα το αλλάξουμε αυτό το ρημάδι το κράτος ή θα κάνουμε σοκ μεταρρυθμίσεις με πρακτικά αποτελέσματα άμεσα ή η Ελλάδα ούτε μπορεί στην ΟΝΕ να ανταποκριθεί, γιατί στην ΟΝΕ είμαστε 12 αλλά είναι όλοι πάρα πολύ προχωρημένοι και εμείς δεν έχουμε το εργαλείο να μας πηγαίνει όπως θέλουμε αλλά και προς τα μέσα προς τον πολίτη θα είμαστε κακοί, θα είμαστε σκληροί, θα είμαστε απογοητευτικοί, θα είμαστε αποκαρδιωτικοί για τους επενδυτές τους Έλληνες, θα είμαστε, θα είμαστε, θα είμαστε...
> ΔΗΜ.: Υπάρχει βέβαια και η άλλη διαφθορά που είναι στο βαθύτερο κράτος...
ΛΟΒ.:.. .Και τα δυο.
> ΔΗΜ.:.. .Και που οι κατηγορίες και τα επίπεδα είναι τελείως διαφορετικά με όλα αυτά, τα οποία έχουν αναφερθεί και τακτικότατα.
ΛΟΒ.: Έχω μια ελπίδα βάσιμη, βασιμότατη. Επειδή ο Γιώργος ο Παπανδρέου δεν έχει οφειλές, δηλαδή αυτό που είναι τώρα.. .την Κυριακή ανοίγουμε το κόμμα μας σε όλο τον κόσμο, στις 7 Μαρτίου διεκδικούμε -αν ο λαός το αποφασίσει- να είμαστε κυβέρνηση. Για όλη αυτή την πορεία καταρχάς προς την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ και μετά προς τον λαό, ο Παπανδρέου δεν έγινε ότι έγινε επειδή πχ είναι κάποια ομάδα, ομαδούλα, παραομάδα, ανθυποομάδα κλπ. Δεν έγινε επειδή χρωστάει σε κάποιον παράγοντα της κοινωνικής ζωής, έναν κραταιό οικονομικά, ο οποίος τον «αβαντάρησε» που λέμε στην καθομιλουμένη, και γι αυτόν το λόγο προχωράει. Αν είχε αυτά τα βαρίδια θα σας έλεγα ότι «φτου κι από την αρχή», ο ξύλινος λόγος της δικαιολογίας του γιατί δεν κάναμε το άλφα ή το βήτα ή γιατί έγινε το άλφα ή το βήτα, σκάνδαλα και οτιδήποτε. Αν δε χρωστάς, όταν παίρνεις από το λαό την δύναμη, θα κριθείς επειδή θα δράσεις με απόλυτη ελευθερία. Είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο ελληνικός λαός, πιστεύω σε αυτή τη σχέση και πιστεύω ότι αυτή η σχέση θα απαλλάξει την Ελλάδα με πολύ γρήγορο τρόπο από το ζήτημα της διαφθοράς όπως το βάλατε εσείς και σε λίγο καιρό με πολλή δουλειά κι από το ζήτημα της διαφθοράς όπως το έβαλα εγώ.
Για τον Γιώργο Παπανδρέου ως υπουργό Παιδείας
«Νομίζω και θυμάμαι ως εκπαιδευτικός τον Γιώργο Παπανδρέου ένα καλό υπουργό Παιδείας».
> ΔΗΜ.: Γιατί να είναι ο κύριος Παπανδρέου ο διεκδικητής της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ μόνο αυτός;
ΛΟΒ.: Ο Παπανδρέου, πριν καν κυβερνήσει, καταργεί τους διαμεσολαβητές. Η κομματική γραφειοκρατία έχει αποκληθεί με τον πιο καλό τρόπο από τον καθηγητή μου τον κύριο Δημήτρη Τσάτσο, στον οποίο ισοβίως θα χρωστώ, με έχει μάθει γράμματα και με έχει στηρίξει. Στο βιβλιαράκι του «Αμφισβήτηση», έλεγε τους κομματικούς γραφειοκράτες θα λέγαμε σήμερα, ένστολους. Αυτοί -έχω ζήσει ότι επικοινωνούν μεταξύ τους και ας ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα-, καταλαβαίνονται, είναι ίδιοι. Διαφέρουν τα λόγια αλλά στην κατασκευή, στη μεθοδολογία είναι ακριβώς ίδιοι. Τους δικούς μας -χωρίς να αποκλείουμε κανέναν- το ρόλο τους τον καταργούμε την Κυριακή. Ημουν σε τρία συνέδρια σύνεδρος του ΠΑΣΟΚ, δε διεκδίκησα θέση Κεντρικής Επιτροπής, γιατί έπρεπε να γράψω τη δική μου ιστορία, πριν φτάσω να ζητώ ένα αξίωμα κομματικό...
«Αυτό το πράγμα, «έχω είκοσι ψήφους, έχω τριάντα το τάδε, το βήτα, το γάμα, το δέλτα», που συναλλάσσονταν σε αυτή την καθημερινότητα της μη πολιτικής ζωής, γιατί αυτό δεν είναι πολιτική, αυτό παίρνει τέλος και μάλιστα παίρνει τέλος για τον αρχηγό την Κυριακή και θα πάρει τέλος κάτω, κάτω. Η κομματική γραφειοκρατία όλοι λενε ότι έστηνε πάντα γέφυρες με την κρατική γραφειοκρατία και την τροφοδοτούσε».
«Εγώ καταρχάς, θα ήθελα να είναι και άλλοι υποψήφιοι αλλά είναι τόσο συντριπτική η θέση του Παπανδρέου με τον κόσμο, η δημοφιλία του, που δεν ενθάρρυνε άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ήθελαν να είναι...Κατέγραφαν οι εφημερίδες πριν τις εκλογές του 2000, οχτώ επίδοξους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, τελευταία αυτοί οι οχτώ έγιναν τρεις, τέσσερις. Υπήρχαν όμως οι φιλοδοξίες αυτές και υπάρχουν, πιστεύω ότι δεν έχουν διαγραφεί, όμως ουδείς οδηγήθηκε στο να θέσει υποψηφιότητα, διότι ήταν τέτοια η δημοφιλία που σήμαινε πολύ μικρό ποσοστό που θα απογοήτευε και τον υποψήφιο».

Για τα όπλα μαζικής καταστροφής

ΛΟΒ.: Εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα από την πλευρά της, με τον τρόπο που μπορούσε -αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μεγαλύτερη φωνή-, είχαμε πει γι αυτά τα περίφημα όπλα μαζικής καταστροφής. Είχαμε πει ακούγοντας τον κύριο Πάουελ να τα παρουσιάζει, τα στοιχεία που είχε, που τώρα ο κύριος Πάουελ λέει ότι εν πάση περιπτώσει η CIA φταίει ή τα στοιχεία που.. .
> ΔΗΜ.: Σε εκείνη την περίφημη περιγραφή στον ΟΗΕ με πίσω του τον κύριο Τένετ;
ΛΟΒ.:.. .Ακριβώς, τον συμπατριώτη μας, αρχηγό της CIA. Δεν είχαμε πειστεί και νομίζω ουδείς είχε πειστεί. Και μάλιστα οι εξηγήσεις και οι δικές τους είναι ότι είναι πολύ καλά κρυμμένα και εν πάση περιπτώσει δεν μπορούμε να τα βρούμε. Τόσο καλά κρυμμένα που και οι ίδιοι οι Ιρακινοί δεν τα βρήκανε...
> ΔΗΜ.: Η δυναμική που αναπτύχθηκε και που επιβάλει τον Γιώργο Παπανδρέου στην ηγεσία του κόμματος, είναι μια δυναμική, η οποία πήγασε από τις διεργασίες που αυτός ο ίδιος είχε με τον κύριο Σημίτη.
ΛΟΒ.: Ηταν μια συνεργασία που εγώ βίωσα δυο χρόνια ως έξοχη. Νομίζω ότι πήγαμε σε μια πορεία, η οποία ενθουσίασε τον κόσμο, περάσαμε την κοιλιά αυτής της μεγάλης ιστορίας που αφορούσε την τροπολογία στη Βουλή και τώρα που τα πράγματα γίνονται πολιτικότερα, αρχίζει ο καθένας από τα δυο κόμματα, από τους δυο μόνο μονομάχους να έχουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά μας.
ΛΟΒ.: Θεωρώ τα ερωτήματα δικαιολογημένα αλλά έχω τις απαντήσεις μου. Π.χ.: υπάρχει εκλογή χωρίς προκαθορισμένο εκλογικό σώμα;
>ΔΗΜ.: Αυτή είναι το πιο σημαντικό ερώτημα.
ΛΟΒ.: Απαντώ ναι. Υπάρχει η εκλογή εκείνη για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εις την οποία συμμετέχει αυτός, ο οποίος είναι Έλληνας πολίτης και Ελληνίδα πολίτης με εκλογικό δικαίωμα, προκαθορισμένο σώμα αλλά που επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτή την εσωκομματική διαδικασία ενός μεγάλου κόμματος. Η ιδιότης ποια είναι η απαραίτητη; Μέλος του ελληνικού εκλογικού σώματος, Έλληνας, Ελληνίδα με τα δικαιώματά του κλπ, εγγεγραμμένος και ούτω κάθε εξής. Το ζητούμενο ποιο είναι; Να συγκινείται από αυτή τη διαδικασία του πρώτου στην Ελλάδα ανοικτού κόμματος, δεν έχει ξαναυπάρξει αυτό. Αρα δεν είναι το στενό εκλογικό σώμα του συνόλου των μελών, η επιδίωξη είναι να ανοίξει ο κατάλογος αυτός και να μην υπάρχει τέλος στον κατάλογο αυτό.
> ΔΗΜ.: Είναι κάτι καινούργιο αυτό που λέτε και έτσι όπως το περιγράφετε είναι έξω από την καθορισμένη, αυτήν που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων και υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι φοβούνται ότι είναι ένα προοίμιο αυτή η διαδικασία μιας άλλης διαδικασίας που αργότερα θα επικρατήσει.. .
ΛΟΒ.: Να φοβούνται...
> ΔΗΜ.:.. .Και η οποία μπορεί να μας φέρει περισσότερο κοντά σε μια φεστιβαλική ανάδειξη κάποιων αρχηγών...
ΛΟΒ.: Όχι...
> ΔΗΜ.:.. .Με μπαλόνια, με μαζορέτες και με τέτοια πράγματα...
ΛΟΒ.: Η αμερικανοποίηση θέλετε να πείτε. Να φοβόμαστε όσοι στηρίζουμε την ύπαρξη μας την πολιτική, στην γραφειοκρατία. Αν είμαι και εγώ, να φοβάμαι και εγώ. Η ανυπαρξία των μεσαζόντων δημιουργεί ένα ανοιχτό κόμμα και μέσα σε ένα ανοιχτό κόμμα επιπλέει αυτός που μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας εποχής. Όποιος επέπλεε επειδή οργάνωνε 50 ψήφους από εδώ, ενέγραφε στο κόμμα ανθρώπους από τον τηλεφωνικό κατάλογο, πλήρωνε τις συνδρομές τους και εκφράζονταν αυτοί δι αυτού στις διαδικασίες, αυτό είναι χθες. Από την άλλη, πέρα από τις.. . έτσι αυτές τις στραβές, τις στρεβλώσεις και τις λαθροχειρίες, το ΠΑΣΟΚ δομήθηκε με βάση τα πρότυπα της Αριστεράς. Η Αριστερά είχε τον καλύτερο τρόπο οργάνωσης στις συνθήκες που εργαζόταν και στις συνθήκες τις οποίες και υφίστατο. Δανεικό σχήμα ήταν αυτό το 1974, το ΠΑΣΟΚ, Κεντρική Επιτροπή, γραμματέας, πρόεδρε, δανείστηκε αυτό το πρότυπο και το δούλεψε σε ένα επίπεδο μαζικού κόμματος. Η ΝΔ από τον Αβέρωφ πλησίασε αυτό το οργανωτικό σχήμα, το 1982. Τώρα που η ΝΔ κατακτά έναν τρόπο λειτουργίας αυτού του στυλ, αυτής της μεθόδου, εμείς το εγκαταλείπουμε, γιατί η ζωή της παγκοσμιοποίησης, της τεχνολογίας, της πληροφορικής, των Media, το ξεπέρασε.
ΛΟΒ.: Εμείς αυτό που κάνουμε την Κυριακή είναι πρώτη διαδικασία ανοιχτού κόμματος στην Ελλάδα από ιδρύσεως ελληνικού κράτους, πρέπει όμως να πετύχει. Αν δηλαδή απευθύνεσαι στα μέλη του κόμματος όλα και στους φίλους και δεν έρθουν ούτε τα μέλη ούτε οι φίλοι, το εγχείρημα απέτυχε.
> ΔΗΜ.: Υπάρχει ένα ρίσκο.
ΛΟΒ.: Υπάρχει ρίσκο. Αρα λοιπόν αυτή η ρήξη με το κομματικό παρελθόν προϋποθέτει επιδοκιμασία από το λαό. Η κίνηση αυτή τίθεται ήδη υπό λαϊκή επιδοκιμασία, ή θα εγκριθεί ή θα απορριφθεί.
Για εξοπλιστικά προγράμματα
> ΔΗΜ.: Οι εξοπλισμοί, οι οποίοι έχουν αγοραστεί από το 1996 μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι 17,5 -18 τρισεκατομμύρια δραχμές. Είναι περισσότερα χρήματα από το Γ` ΚΠΣ και αυτά τα χρήματα τα έχουμε ξοδεύσει ήδη, έχουμε δανειοδοτηθεί ήδη και πληρώνουμε τόκους ήδη και θα πληρώνουμε μέχρι το 2014. Επομένως η οικονομία που θα έκανε ο κύριος Παπανδρέου είναι για το 2015; Το δεύτερο είναι ότι και η Τουρκία και η Ελλάς είναι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, άρα υπάρχει και ένας νατοϊκός προγραμματισμός πάνω στην αναγκαιότητα των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Τρίτον, η Τουρκία πέραν των ελληνοτουρκικών διαφορών έχει και σύνορα με άλλες χώρες και έχει τα δικά της προβλήματα με τα δικά της εξοπλιστικά προγράμματα. Τέταρτον, η Τουρκία έχει ένα πολύ βαθύ κράτος και δεν αποφασίζει η κυβέρνηση ή ο κύριος Γκιούλ ή ο κύριος Ερντογάν, υπάρχει από πίσω μια στρατοκρατική αντίληψη, η οποία έχει τελείως διαφορετικές απόψεις επάνω σε αυτά τα πράγματα. Όμως αυτό που πραγματικά θέλω να δείτε είναι ότι ενώ ο κύριος Παπανδρέου ως ΚΥΣΕΑ, μέλος του ΚΥΣΕΑ, υπέγραψε αυτές τις τεράστιες δαπάνες, τώρα μας λέει ότι θα εξοικονομήσει πόρους για το κοινωνικό καλό αλλά δε μας λέει από ποτέ θα τους έχουμε τους πόρους αυτούς.
ΛΟΒ.: Πρώτον να πω ότι δεν είμαι ο άνθρωπος σας επί του θέματος, δηλαδή δεν είμαι ο άνθρωπος, ο οποίος παρακολουθεί τον τομέα και θα μπορούσε να ενημερώσει, άρα ο ακροατής να κρατάει μικρό καλάθι όταν με ακούει να μιλάω για τα αμυντικά θέματα. Δεύτερον, έχω μαζί σας την ίδια αμηχανία με την έννοια «βαθύ κράτος» που την μεταφράζουμε στα ελληνικά, λεμε «deep state», βαθύ κράτος για το τουρκικό κράτος θέλοντας να δηλώσουμε αυτούς, οι οποίοι δεν είναι τόσο και τόσο έτοιμοι να μπουν στις ευρωπαϊκές προσαρμογές της Τουρκίας...
> ΔΗΜ.:.. .Και τα άδυτα των αποφάσεων, των κέντρων λήψεως απόφασης...
ΛΟΒ.:.. .Των αποφάσεων, που πολλές φορές ετεροκαθορίζουν την τελική πολιτική επιλογή της Τουρκίας αλλά στα ελληνικά αυτό δεν λέει κάτι.

Για το deep state

«Είναι μια έννοια που πρέπει ο ακροατής να τη συνηθίσει, θα την ακούει αφού ο διάλογος περί Τουρκίας μετά τις εκλογές θα είναι μεγάλος διάλογος και μέχρι τον Δεκέμβριο που θα έχουμε την κατάληξη της αίτησής της για την ένταξη στην Ευρώπη».
«...Πέρα από την ανάγκη κατάργησης των μεσαζόντων -που στα θέματα των αμυντικών εξοπλισμών πάντα κάποιος κάτι έλεγε, οι ίδιοι τα λένε και μεταξύ τους, ο ένας μεσάζων εναντίον του άλλου, αυτό το έχουμε ζήσει πολλές φορές-, πέρα από όλα αυτά, τα χρήματα που πρέπει να δίνουμε γι αυτή την ιστορία μπορούν να είναι λιγότερα ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκούμε από το `99 και μετά και θα χαρώ πολύ κάποια στιγμή οι αριθμοί να γίνουν κτήμα όλων».
«Με το που ήρθε ο Γιώργος ο Παπανδρέου, πολλά πράγματα, πολλά λόγια και πολλά πρόσωπα, έγιναν ξαφνικά παλιά».
Πηγή: skai.gr