«Διπλή πλειοψηφία» για το Brexit ζητά η αρχηγός του SNP

Την πρόθεσή της να προτείνει έναν μηχανισμό που θα εξασφαλίζει την παραμονή της Σκωτίας στην ΕΕ ακόμα και σε περίπτωση που η πλειοψηφία των Βρετανών ταχθεί υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενωμένη Ευρώπη προανήγγειλε η αρχηγός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP Νίκολα Στέρτζιον, στην πρώτη μεγάλη ομιλία της μετά τις εκλογές που ανέδειξαν το κόμμα της τρίτη δύναμη στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η κα Στέρτζιον άφησε να εννοηθεί πως το SNP θα προσπαθήσει να περάσει τροπολογία στο νομοσχέδιο περί του δημοψηφίσματος που αναμένεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση την Πέμπτη, με την οποία για να βγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ θα πρέπει και τα τέσσερα συνιστώντα κρατίδια (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία) να έχουν το καθένα ψηφίσει υπέρ της εξόδου – ένας μηχανισμός «διπλής πλειοψηφίας», όπως αναφέρθηκε.

Η Πρόεδρος του SNP είπε πως η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας, της οποίας ηγείται, θα επιχειρηματολογήσει με τρόπο «δυνατό και θετικό» υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Επανέλαβε δε την αντίθεσή της στο σχετικό δημοψήφισμα.

Αντίθετα, ο επικρατέστερος υποψήφιος διάδοχος του Εντ Μίλιμπαντ στην ηγεσία των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Άντι Μπέρναμ έχει δηλώσει πως υπό την ηγεσία του το κόμμα θα στηρίξει το δημοψήφισμα και μάλιστα θα ζητήσει την επίσπευσή του ώστε να μην παραταθεί για πολύ η αβεβαιότητα που πλήττει την οικονομία. Σημείωσε πάντως ότι οι Εργατικοί θα υπερασπιστούν σθεναρά την παραμονή της χώρας στην ενωμένη Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ το βράδυ της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ξεκίνησε την εκστρατεία διεκδίκησης μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία της ΕΕ και αλλαγής της σχέσης Βρυξελλών –Λονδίνου υποδεχόμενος στο Τσέκερς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Κάμερον είπε στον κ. Γιούνκερ ότι ο βρετανικός λαός δεν είναι ικανοποιημένος με το status quo στην Ευρώπη. Ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ότι θέλει να βρει μία «δίκαιη συμφωνία» για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εξάλλου, ως αρνητική εξέλιξη για τις επιδιώξεις του κ. Κάμερον αξιολογεί ο βρετανικός Τύπος την απόφαση Γερμανίας και Γαλλίας για στενότερη πολιτική ένωση μεταξύ των χωρών-μελών της ευρωζώνης.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο