Κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, χωρίς υποχώρηση από τις κόκκινες γραμμές, ζητά η Αθήνα

Να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες όσο πιο γρήγορα γίνεται, κάτι που δεν σημαίνει και ότι η κυβέρνηση κάνει υποχωρήσεις πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, είναι η κατεύθυνση προς τα τεχνικά κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στη συνεδρίαση της Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτίμηση της κατάστασης και συζητήθηκαν ο σχεδιασμός και οι κατευθύνσεις που θα δοθούν προς την ελληνική ομάδα στο Brussels Group, ενόψει των συζητήσεων που ξεκινούν πάλι αύριο Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Κατά τις ίδιες πηγές, επί τάπητος στο διαπραγματευτικό τραπέζι βρίσκονται το ζήτημα του ΦΠΑ, το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού και το ζήτημα του ασφαλιστικού. Αναφορικά με τον ΦΠΑ, οι συζητήσεις βρίσκονται κοντά σε συμφωνία στο μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση για τρεις συντελεστές, 7%, 14% και 22%.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει όσο περισσότερα τρόφιμα στον χαμηλό συντελεστή 7%, στο πλαίσιο μιας κοινωνικά δίκαιης ανακατανομής.

Ως προς το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διαφορά στις εκτιμήσεις προκύπτει σε ζητήματα λογιστικού υπολογισμού δαπανών.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι συζητούνται επίσης το τι θέλει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση από μια συνολική συμφωνία, με βάση τους άξονες που έχει θέσει ο πρωθυπουργός στις πρόσφατες ομιλίες του, δηλαδή το ζήτημα της ρευστότητας, το ζήτημα της διαχείρισης του χρηματοδοτικού κενού (και κατ' επέκταση του χρέους), και τέλος το ζήτημα του επενδυτικού πακέτου.

Διαφορετική εικόνα προκύπτει πάντως από αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, όπου οι εκπρόσωποι των εταίρων δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς, επιμένουν σε δυο συντελεστές ΦΠΑ, και σημειώνουν πως έχει έλθει η ώρα πολιτικών αποφάσεων στην Αθήνα.

Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr