Σόιμπλε: Δεν υπάρχει καμία βάση για την αισιοδοξία της Ελλάδας

Η αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία με τους εταίρους-πιστωτές μέσα στις επόμενες ημέρες δεν έχει καμία βάση στις έως τώρα διαπραγματεύσεις, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αρνούμενος μάλιστα εκ νέου να αποκλείσει το ενδεχόμενο πτώχευσης της χώρας μας.

Μιλώντας ενόψει της συνόδου της Ε.Ε. στη Ρίγα, στο περιθώριο της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει επαφές με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ έριξε πάγο στην προοπτική άμεσης επίτευξης συμφωνίας, σημειώνοντας μάλιστα πως οι διαπραγματεύσεις προοδεύουν «πολύ διστακτικά».

«Αυτό που γνωρίζω από τις συζητήσεις με τους τρεις θεσμούς δεν στηρίζει την αισιοδοξία των ανακοινώσεων από την Αθήνα. Ακόμα δεν υπάρχει ουσία στην ανακοίνωση πως είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε ψυχρός και απέναντι στο ενδεχόμενο να υπάρξει μια πολιτική λύση στη διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι μολονότι καταλαβαίνει τις εικασίες που υπάρχουν, «δεν δικαιολογούνται από οτιδήποτε στην ουσία».

Επισήμανε δε πως μια τέτοια πολιτική οδός, που θα απομακρύνει τη διαπραγμάτευση από τα τεχνικά κλιμάκια, θα ερχόταν σε αντίθεση με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, όπου το Eurogroup ενέκρινε την 4μηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος στήριξης με αντάλλαγμα την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα.

Ερωτηθείς αν πιστεύει πως η χώρα μας βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην χρεοκοπία, ο κ. Σόιμπλε δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, επισημαίνοντας πως η κατάσταση βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω οτιδήποτε, σε κάθε περίπτωση», είπε.
Πηγή: skai.gr