Ρήξη με τους δανειστές ζητούν ανοιχτά αριστεροί αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ

«Μόνη διέξοδος είναι η ρήξη με τους δανειστές», με διακοπή εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, μέτρα για τον περιορισμό φυγής κεφαλαίων και δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, υποστηρίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους πέντε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβανομένου του Γιάννη Μηλιού.

Οι αντάρτες τονίζουν πως η κυβέρνηση καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην υπογραφή μιας συμφωνίας λιτότητας και τη σύγκρουση με τους εταίρους-πιστωτές, ακόμα κι αν αυτό έχει ως συνέπεια «ενδεχόμενη ρήξη με την ΟΝΕ».

Σημειώνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να μετατραπεί σε κόμμα λιτότητας», αλλά ούτε και η κυβέρνηση που θα εφαρμόσει μνημόνιο, και επισημαίνουν με νόημα ότι ακριβώς για αυτό το λόγο έχουν ξεκινήσει συζητήσεις – τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό – για «ξεκαθάρισμα» μέσα στο κόμμα και «λύσεις εθνικής ενότητας».

Εξίσου σκληρή γραμμή υιοθέτησε σε συνέντευξή του στην εκπομπή ThePressProject ο βουλευτής Κώστας Λαπαβίτσας, προτρέποντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές, και σε έξοδο από το ευρώ.

Παρομοίασε το κοινό νόμισμα με μια παγίδα όπου έχει πιαστεί το πόδι της Ελλάδας και πρέπει να προσπαθήσει να απελευθερωθεί.

Εν τω μεταξύ, μήνυμα πως μια συμφωνία με τους θεσμούς «ή θα είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα ή δεν μπορεί να υπάρξει και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρξει», στέλνει η ανεπίσημη ιστοσελίδα της Αριστερής Πλατφόρμας (iskra.gr)

Με κεντρικό άρθρο, η σελίδα εξαπολύει επίθεση τόσο στο φερόμενο σχέδιο Γιούνκερ όσο και στο ενδεχόμενο τελεσιγράφου από τους εταίρους.

Σχετικά με τις φερόμενες συμβιβαστικές προτάσεις της Κομισιόν, το άρθρο αναφέρει πως «έχει γίνει πρόδηλο πλέον ότι οι δανειστές, όταν αναφέρονται σε «μεταρρυθμίσεις», στην πραγματικότητα εννοούν αντιλαϊκού χαρακτήρα απορρυθμίσεις».

Στις 12:00 συνεδριάζει στη Βουλή, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: skai.gr