Ν.Κωνσταντόπουλος:Να καταργηθούν όλες οι διαβλητές τροπολογίες

Για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ
«Αυτά τα οποία συμβαίνουν, δείχνουν ότι πέρα από τα τρέχοντα γεγονότα υπάρχει πολιτική κρίση στο σύστημα διακυβέρνησης και αυτή η πολιτική κρίση στο σύστημα διακυβέρνησης δεν αντιμετωπίζεται ούτε με συνταγματική κρίση, ούτε με εξιλαστήρια θύματα. Αντιμετωπίζεται με ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Να πάψει ο κ. Σημίτης να σιωπά, να πάψει ο κ. Παπανδρέου να κάνει τον υπεράνω και να πάψει κάποτε επιτέλους αυτή η δικομματική σκιαμαχία.
Για την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει προς όλους τα ορθά και αυτονόητα από πλευράς συνταγματικής τάξης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ελέγχει την εξωτερική κανονικότητα, την εξωτερική νομιμότητα των νόμων. Την ευθύνη για την εσωτερική σκοπιμότητα σκανδαλωδών και διαβλητών νόμων την έχουν οι παράγοντες του συστήματος διακυβέρνησης. Κατά συνέπεια είναι πολύ καθαρό αυτό που επισημαίνει με την ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Λέει: Το πρόβλημα που υπάρχει με διαβλητούς νόμους να το λύσετε εσείς γιατί έχετε την ευθύνη και μην ζητάτε να το λύσω εγώ με συνταγματική κρίση».
«Εγώ ζητώ αυτή την στιγμή τόσο από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όσο και από την ηγεσία της ΝΔ στην Βουλή πριν κλείσει, να καταργηθούνε με πολιτική πράξη και πολιτική απόφαση και δέσμευση αλλά και με νομοθετική πρωτοβουλία η οποία μπορεί να ξεκινήσει, όλες οι διαβλητές τροπολογίες που ήρθανε στην διάρκεια αυτής της περιόδου, στον νόμο του κυρίου Δρυ για τα δάση 47 τροπολογίες, στον νόμο για την φορολογία και για τα αυθαίρετα, στον νόμο για την φορολογία οι διατάξεις εκείνες οι οποίες άνοιξαν την λεωφόρο της διαπλοκής και της συναλλαγής που είναι οι ρυθμίσεις κατά παρέκκλιση της κειμένης νομοθεσίας σχετικά με την εταιρεία τουριστικών ακινήτων. Γιατί αυτή είναι η λεωφόρος εκποίησης, κακοποίησης και συναλλαγής με τη δημόσια περιουσία και με τα συλλογικά αγαθά προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων».
Για τις περίπου 100 ρυθμίσεις που προστέθηκαν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο από τις οποίες ξεχωρίζει εκείνη που προσφέρει «εκλογικό δώρο» στα κανάλια

«Το επεσήμανε και ο ΣΥΝ χθες και ο κ. Κουβέλης και ο κ. Λαφαζάνης, σε όλη αυτή την περίοδο δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να φωνάζουν. Να θυμίσω τον νόμο, την τροπολογία, η οποία ερχόταν για να καταργήσει την επιτροπή των καζίνο που εκ παραδρομής προσετέθη, δεν γνωρίζω άλλη χώρα να συντάσσονται νόμοι εκ παραδρομής. Να θυμίσω τον κώδικα για την κεφαλαιαγορά στον οποίο δεν υπήρχε η ποινική διάταξη για την εκμετάλλευση της εσωτερικής πληροφόρησης που ειπώθηκε ότι κατά την αντιγραφή παράπεσε, δεν γνωρίζω να παραπέφτουν τέτοιες ουσιώδεις διατάξεις. Επίσης και αυτό που είπατε που είναι μια φανερή πια παραχώρηση του κυβερνητικού κόμματος με την προσδοκία ανταλλαγμάτων επικοινωνιακού χαρακτήρα πολιτικής υποστήριξης».
>ΔΗΜ.: Θυμάμαι ότι από τις 22 Ιανουαρίου ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ο κύριος Χριστοδουλάκης, έχει προαναγγείλει ότι η επίμαχη τροπολογία θα ακυρωθεί με νέα τροπολογία, η οποία υποτίθεται ότι θα συμπεριλαμβάνετο στο πρώτο σχέδιο νόμου του υπουργείου που θα συζητηθεί στη Βουλή. Αν αυτή την στιγμή η επίμαχη τροπολογία Πάχτα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, θα ισχύει μέχρι να ακυρωθεί;

ΚΩΝ: Ναι, βεβαίως θα ισχύει και η ακύρωση πρέπει να περιλαμβάνει και άλλες αναφορές, αλλά εγώ περιμένω, για να κάνουμε και τον έλεγχο. Αλλά το πρόβλημα είναι πια συγκεκριμένο και νομίζω ότι επί της ουσίας αυτό πρέπει να επισημάνω από την πλευρά μου. Η ευθύνη για την μη κανονική λειτουργία του συστήματος διακυβέρνησης της χώρας είναι πολιτική και βαραίνει εκείνους που ασκούν εξουσία. Δεν είναι ποτέ δυνατόν για όσα συμβαίνουν τώρα να αναζητούμε τις αιτίες στην διπλή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εις την διπλή γλώσσα του ΠΑΣΟΚ, εις τα δίπλα βιβλία του ΠΑΣΟΚ και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αναγκαίο να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα όχι στα πλαίσια μιας αντιπαλότητας γύρω από τις εντυπώσεις. Νοσεί το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας και όλες αυτές οι ευχέρειες, οι τρύπες που άνοιξαν με τις τροπολογίες λεηλατούν την δημόσια περιουσία. Θα τις κλείσουμε αυτές τις τρύπες;
>ΔΗΜ.: Κατά την άποψη σας, εγείρεται και θέμα ηθικής τάξεως σε ότι αφορά την δεδηλωμένη της κυβερνήσεως, όταν η ίδια παραδέχεται, δηλώνει μάλλον ότι δέκα βουλευτές της δεν αξίζουν να διεκδικήσουν εκ νέου την ψήφο του λαού στις εκλογές που έρχονται;
ΚΩΝ.: Είναι πολλά τα ζητήματα που εγείρονται και ζητήματα πολιτικής κρίσης προκύπτουν και ζητήματα ηθικής τάξης προκύπτουν και ζητήματα κοινοβουλευτικής ευθύνης προκύπτουν και η κυβέρνηση δεν μπορεί να παριστάνει από την μια πλευρά ότι είναι εκτός, ότι δεν ήξερε, να σιωπά, ότι είναι αμέτοχη και από την άλλη να παριστάνει την υπεράνω όλων αυτών των πραγμάτων. Ούτε αμέτοχη είναι η κυβέρνηση, ούτε υπεράνω είναι η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη.
Πηγή: skai.gr