Κλείσιμο

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Τσίπρα πριν τη διαφαινόμενη συμφωνία (upd)

Tηλεφωνική επικοινωνία είχαν τη Δευτέρα το βράδυ η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την προηγουμένη των δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου για επίτευξη συμφωνίας.

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα ζητήματα της συμφωνίας Ελλάδας με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, δυο ηγέτες συζήτησαν την πορεία διαπραγματεύσεων με τον πρωθυπουργό να θέτει το θέμα της συνολικής συμφωνίας που επιδιώκει η Αθήνα και να τονίζει ότι αυτό είναι κάτι που βλέπει θετικά και η Άνγκελα Μερκελ.

Ο Κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έθεσε και το θέμα της ρευστότητας κάνοντας αναφορά στο ρόλο που πρέπει να παίξει η ΕΚΤ αλλά και τα σημεία αγκάθια που είναι το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Είχε προηγηθεί η επικοινωνία του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ εντός της ημέρας συναντώνται Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλέιδης Τσακαλώτος με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.  

Για «σχεδόν βέβαιη συμφωνία Αθήνας – δανειστών» «αν η Ελλάδα δεν κάνει κάποια ανόητη κίνηση» κάνει λόγο την Τρίτη η γερμανική εφημερίδα Die Welt, επισημαίνοντας ότι μέχρι να συμβεί αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει να παράσχει την απαιτούμενη ρευστότητα στην Αθήνα. «Για τη διάσωση ή μη της Ελλάδας τελικά θα αποφασίσει η Μέρκελ και η ΕΚΤ, και όχι οι υπουργοί Οικονομικών» υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Οι συνομιλίες της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της σημειώνουν πρόοδο, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα πολύ σημαντική εξέλιξη, τόνισε την Τρίτη ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, εν μέσω δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου για συμφωνία.

«Βλέπω μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει μέτρα συνέχισης του υπάρχοντος μνημονίου» υπογράμμισε την Τρίτη στον ΣΚΑΪ ο Αλέξης Μητρόπουλος ζητώντας δημοψήφισμα.
Πηγή: skai.gr