Kυβέρνηση προς δανειστές: «Show me the money», αν θέλετε μέτρα

Την περίφημη φράση από την ταινία του Τομ Κρουζ Τζέρι Μαγκουάιρ «Show me the money» φαίνεται να ενστερνίζεται η κυβέρνηση όσον αφορά τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου, ενόσω οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, και πιθανότατα θα συνεχιστούν και την Κυριακή.

Η Aθήνα είναι μεν διατεθειμένη να ψηφίσει και να εφαρμόσει τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι δανειστές από την πλευρά τους θα ανοίξουν τον δρόμο για τη ρευστότητα, έστω τμηματικά, κάτι που φέρεται να δήλωσε άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης.

Ο πρωθυπουργός φέρεται ειπών ότι το πολυνομοσχέδιο δεν παρουσιάσθηκε σε ολοκληρωμένη μορφή αφενός επειδή η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη, αφετέρου γιατί «η κυβέρνηση θέλει να δει τη βούληση της άλλης πλευράς», καθώς δηλώνει ότι δεν θέλει να παραπλανηθεί όπως υποστηρίζει ότι έγινε με τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος «επιδιώκουμε μια έγγραφη δέσμευση για χαλάρωση της χρηματοδοτικής ασφυξίας και μετά να φέρουμε προς ψήφιση το όποιο νoμοσχέδιο».

«Οι κόκκινες γραμμές μας δεν συνιστούν μόνο μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και αναγκαίες κινήσεις για την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση» τονίζει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επισημαίνοντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά πως αυτές οι κόκκινες γραμμές παραμένουν ως έχουν, και πως αν παραβιαστούν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Σημειώνεται ότι και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνει επίσης εμμέσως λόγο για δημοψήφισμα, λέγοντας «όχι» σε νέα υφεσιακά μέτρα.

«Η Ελλάδα μπορεί και χωρίς νέο δάνειο υπό την προϋπόθεση να γίνει μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους της» επισημαίνει από την πλευρά του σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Γιάνης Βαρουφάκης.

“Αυτή την ώρα η Ελλάδα δε χρειάζεται απλώς κάποιες κόκκινες γραμμές που να διασώζουν ορισμένα κρίσιμα κεκτημένα, όσο κι αν αυτό είναι αναγκαίο” δηλώνει πάντως σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Απαισιόδοξος όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε μεγάλη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post. 
Πηγή: skai.gr