Κλείσιμο

«Δεν συμμετέχουμε σε πολιτικά παιχνίδια, κρατάμε τις κόκκινες γραμμές», απαντά η Αθήνα

«Πολιτικά παιχνίδια», στα οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμμετάσχει, χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές τις δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters πως η κυβέρνηση θα πρέπει να υποστεί το πολιτικό κόστος των μεταρρυθμίσεων.

Οι ίδιοι κύκλοι αποσαφήνισαν πως τα θέματα-αγκάθια, δηλαδή το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, παραμένουν κόκκινες γραμμές, παρά το γεγονός ότι οι εταίροι φαίνεται να αναμένουν σημαντικές υποχωρήσεις της Αθήνας σε αυτά τα μέτωπα-κλειδιά. Ειδικά για το ασφαλιστικό, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν συζητάμε για μείωση των συντάξεων».

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως η Αθήνα θέλει «μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν, ενδεχομένως και με ένα έκτακτο Eurogroup πριν τις 11 Μαΐου», συμφωνία την οποία η Αθήνα θα συνδέσει και με μια «λύση στο ζήτημα της ρευστότητας».

Προσέθεσε πως για τη λύση του προβλήματος της ρευστότητας θα αρκούσε μια σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, κι όχι μια οριστική συμφωνία. Όσον αφορά τη μορφή που θα μπορούσε να πάρει η εν λόγω λύση, είπε πως μια απόφαση της ΕΚΤ για τα έντοκα γραμμάτια θα είναι πολύ γρήγορη διαδικασία για την τόνωση των δημόσιων ταμείων.

Εν τω μεταξύ, στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης αναμένεται να συζητηθεί το πολυνομοσχέδιο με τα μεταρρυθμιστικά και εισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης, που αναμένεται να αποτελέσει και πυλώνα της προσπάθειας συμφωνίας με τους πιστωτές.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο θα υποβληθεί στους πιστωτές μόνο αφότου θα έχει λάβει την έγκριση της κυβέρνησης, και συνεπώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην τεθεί προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Brussels Group που θα λάβει χώρα αύριο Πέμπτη.
Πηγή: skai.gr