Spiegel: Άμεση προκαταβολή έως 5 δισ. στην Αθήνα από τη Ρωσία για τον Turkish Stream

Τρία έως 5 δισεκ. ευρώ πρόκειται να προκαταβάλει άμεσα η Μόσχα στην Αθήνα ως προκαταβολή για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, που θα περνάει από τη χώρα μας, υποστηρίζει σήμερα Σάββατο το περιοδικό Spiegel. «Η απόφαση αυτή θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων» δηλώνει Έλληνας αξιωματούχος στο περιοδικό, καθώς η Ελλάδα θα μπορεί να αντεπεξέλθει στην ασφυκτική πίεση ρευστότητας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο είναι το Σάββατο πρώτο θέμα στο portal του, η συμφωνία κλείστηκε στη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν και το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας θα υπογραφεί την ερχόμενη Τρίτη, με το Ρώσο πρόεδρο να αποφασίζει τη διέλευση του αγωγού μέσω Ελλάδας.

Η προκαταβολή από τη Ρωσία αφορά τα μελλοντικά κέρδη που θα λάβει η Ελλάδα από τα τέλη διέλευσης. Ο αγωγός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2019.

Σύμφωνα με το ρωσικό ενεργειακό όμιλο Gazprom το κόστος της κατασκευής του ελληνικού τμήματος του νέου "Νότιου" αγωγού εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και θα εκτείνεται από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως τα σύνορα με τη ΠΓΔΜ, από όπου θα επεκταθεί περαιτέρω μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας έως την Αυστρία. 

Ο αγωγός θα κατασκευαστεί "από ιδιωτικές εταιρείες και θα είναι πλήρως σύμφωνος με τη νομοθεσία της ΕΕ. Δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή", έγραφε την περασμένη εβδομάδα το ΡΙΑ-Νόβοστι επικαλούμενο ελληνικές πηγές.

Προς το παρόν είναι άγνωστο ποιες εταιρείες θα συμμετάσχουν στην κατασκευή, αλλά μεταξύ αυτών αναμένεται να είναι και ευρωπαϊκές εταιρείες. Οι τελικοί όροι του σχεδίου θα διευθετηθούν κατά τις περαιτέρω διαβουλεύσεις, επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Spiegel, η ελληνική εφημερίδα Αγορά αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τη συμφωνία με τη Ρωσία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης έκανε λόγο για "ομοβροντία πιέσεων και εκβιασμών από τους δανειστές" αλλά - όπως είπε- "έχουμε και εμείς τα διαπραγματευτικά μας εργαλεία και ένα από αυτά είναι η γεωπολιτική μας θέση."

Πηγή: skai.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ