Μεταρρυθμίσεις «τριών ταχυτήτων» θέλει η Αθήνα - Ελπίδες για συμφωνία σύντομα

Μεταρρυθμίσεις «τριών ταχυτήτων» περιλαμβάνονται στη λίστα που κατέθεσε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, δηλαδή εμπροσθοβαρή μέτρα, και μέτρα που θα ληφθούν σε δεύτερο και τρίτο χρόνο.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το ασφαλιστικό, με την κυβέρνηση να δέχεται ότι χρειάζεται ομαδοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, διευκρινίζοντας όμως ότι οιασδήποτε απόφασης θα προηγηθεί ευρύτερος πολιτικοκοινωνικός διάλογος.

Η Αθήνα διαβεβαιώνει ότι τα μέτρα που θα ληφθούν δεν είναι υφεσιακά, ούτε τα δημόσια έσοδα θα είναι μειωμένα, ενώ για τις ιδιωτικοποιήσεις παραπέμπει σε ένα μεικτό σχήμα ιδιωτών – δημόσιας συμμετοχής.

Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Η κυβέρνηση προτίθεται να «τρέξει» το νομοθετικό έργο με έξι νομοσχέδια (ανασύσταση ΕΡΤ, νέος τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καταπολέμηση της αθλητικής βίας, σωφρονιστικά καταστήματα, αναδιάρθρωση δημοσίου και αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας) να κατατίθενται έως το Πάσχα.

Εξάλλου, την Κυριακή το απόγευμα το Κυβερνητικό Συμβούλιο, αλλά και η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσουν υπό την προεδρία του πρωθυπουργού για να ενημερωθεί το κόμμα για τις αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, αλλά για να καμφθούν τα στελέχη που αντιδρούν σε συμβιβασμό όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Είναι πιθανό το Κυβερνητικό Συμβούλιο να συζητήσει και εσωτερικά θέματα όπως νομοθετικές πρωτοβουλίες και την πορεία του κυβερνητικού έργου.

Στο μεταξύ, ελπίδες για συμφωνία, ώστε να συγκληθεί το Eurogroup και μέσα στην εβδομάδα, εκφράζουν οι Έλληνες παράγοντες που διαβουλεύονται για την κυβερνητική λίστα των μεταρρυθμίσεων στο Brussels Group.

Ωστόσο, διευκρινίζουν ότι υπάρχουν ογκώδεις φάκελοι που πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά, εκτιμώντας ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις την άλλη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι κοινοτικές πηγές εξέφραζαν την Παρασκευή μέσω του ΣΚΑΪ τη δυσαρέσκειά τους για την βραδεία πορεία των τεχνικών συζητήσεων.

«Είναι μη ρεαλιστική η σύγκληση Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα, ή την Τετάρτη... Ακόμη και σε δυο εβδομάδες θα μπορούσε να γίνει, με βάση τη διαδικασία συζητήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος κοινοτικός παράγοντας στην ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ Ελένη Βαρβιτσιώτη.
Πηγή: skai.gr