Τσίπρας: Θέμα Siemens & επανορθώσεων - Mέρκελ: Το θέμα των επανορθώσεων έκλεισε

Παραμένει, παρά το καλό κλίμα, η διάσταση απόψεων μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου όπως διεφάνη στην κοινή συνέντευξη του πρωθυπουργού με την γερμανίδα καγκελάριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε, στο δυνατότερο υψηλό πολιτικό επίπεδο, τόσο θέμα δικαστικής συνδρομής από τη Γερμανία για την υπόθεση Siemens, όσο και θέμα γερμανικών επανορθώσεων και κατοχικού δανείου, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε ότι για το Βερολίνο το θέμα των επανορθώσεων έχει κλείσει, και επέμεινε στην ανάγκη συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων παραπέμποντας στους θεσμούς για την αποτίμησή τους.

Ειδικότερα, η καγκελάριος δήλωσε ότι για τη Γερμανία το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων έχει κλείσει, προσθέτοντας πάντως ότι «γνωρίζουμε πόσο υπέφεραν οι Έλληνες από το ναζιστικό καθεστώς... Δεν το αγνοούμε σαν θέμα θα το συζητήσουμε με την Ελλάδα και θα έχουμε σχετικές συζητήσεις» πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.

Όσον αφορά τον κατάλογο με προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να καταθέσει η Αθήνα, η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι θα πρέπει να είναι συγκεκριμένος, με σαφή οικονομικά στοιχεία, δηλαδή ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν και πότε. «Η Γερμανία δεν είναι ο θεσμός που θα αποφασίσει, άλλοι θα αποφασίσουν» δήλωσε, παραπέμποντας σε ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και Eurogroup.

Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι οι Έλληνες μετανάστες και οι Γερμανοί τουρίστες αποτελούν ζωντανή γέφυρα των δυο χωρών.

«Θα ‘θελα η Ελλάδα να είναι εύρωστη οικονομικά χώρα να βγει από το τέλμα και να αντιμετωπίσει την ανεργία, ειδικά των νέων. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και ισοσκελισμένος προϋπολογισμός» πρόσθεσε, ενώ επισήμανε τη συνεργασία  της Αθήνας με την Τask Force και το πεδίο περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών σε έρευνα και τεχνολογία.

Η καγκελάριος παραδέχθηκε δε εμμέσως το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών λέγοντας ότι «μπορούμε να συζητήσουμε για δύσκολα θέματα παρότι έχουμε διαφορετικές θέσεις και απόψεις».



Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσπαθούμε να κατανοήσουμε ένας τον άλλο δεν υπάρχει άλλος δρόμος και άλλος τρόπος από το διάλογο για να βρούμε συναινέσεις και συγκλίσεις.»

«Είναι άκομψο να λέγεται το ότι ήρθα στη Γερμανία για να ζητήσω χρήματα για μισθούς και συντάξεις στην Ελλάδα, γνωρίζω το τεχνικό πλαίσιο που λαμβάνεται για τις αποφάσεις στην Ευρώπη... Δεν θέλουμε να γκρεμίσουμε ό,τι σωστό έγινε, αλλά ένα νέο μείγμα πολιτικής» σημείωσε δε. 

«Η Ελλάδα συμπληρώνει πέντε ολόκληρα χρόνια από το πρόγραμμα διάσωσης που παρά το γεγονός ήταν πρωτοφανές για το χρόνο προσαρμογής δεν ήταν success story, επέφερε τρομακτικές επιπτώσεις στην κοινωνία, με απαράδεκτη ανεργία και αδυναμία επίτευξης στόχων στο δημόσιο χρέος» παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

«Αυτά τα πέντε χρόνια είχαμε διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι σύμφωνα με έρευνα γερμανικού ιδρύματος, οι φόροι αυξήθηκαν κατά 387% στους φτωχότερους και κατά 9%. στους πλουσιότερους» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «είναι απλουστευτικό να λέμε ότι φταίνε μόνο οι ξένοι για αυτά τα προβλήματα, υπάρχουν ενδογενείς αιτίες που συνέβαλαν ώστε η Ελλάδα να μπει σε αυτή την κρίση, η αναποτελεσματικότητα του κράτους, η διαφθορά, η προκλητική φοροδιαφυγή πλούσιων στρωμάτων που παραμένει.»

Ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι να γκρεμίσει ό,τι θετικό έγινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά να αλλάξει τις παθογένειες με μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με φορολογική δικαιοσύνη, με αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και διαφθοράς και με στόχο να πληρώσουν μερίδιο όσοι απέφυγαν μέχρι σήμερα να πληρώσουν.

«Έγινε γόνιμη συζήτηση με στόχο να προσδιορίσουμε κοινούς τόπους και διαφορές, θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία προσαρμογής αλλά και να ξεπεράσουμε τη μεγάλη κρίση με κοινωνική συναίνεση» διευκρίνισε.

Στο σημείο αυτό ζήτησε δικαστική συνδρομή για τα πεπραγμένα της Siemens, τονίζοντας επίσης ότι «πρέπει να επιλύσουμε τις διάφορες που έρχονται από το παρελθόν που ρίχνουν σκιές όπως το θέμα κατοχικών δανείων και των γερμανικών επανορθώσεων». «Είναι πρωτίστως ηθικό θέμα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν ισχύει θέμα κατασχέσεων γερμανικής περιουσίας, τέθηκε ένα θέμα νομικής εθνικής διεκδίκησης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το Ινστιτούτο Γκαίτε.

Πηγή: skai.gr