Κλείσιμο

Μεταρρύθμιση και αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τα δάνεια των κομμάτων εξετάζει η κυβέρνηση

Στη μεταρρύθμιση και αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τον τραπεζικό δανεισμό των κομμάτων προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και της κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας τους, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση «το ζήτημα του τραπεζικού δανεισμού των πολιτικών κομμάτων είναι μείζον και συνδέεται ευθέως με την πάταξη της διαπλοκής και την ποιότητα της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος» και όπως προσθέτει ο κ. Βούτσης η κυβέρνηση προσανατολίζεται «στη μεταρρύθμιση του ισχύοντος για τον τραπεζικό δανεισμό των πολιτικών κομμάτων πλαισίου, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης των πολιτικών κομμάτων και της κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας τους».

Το έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος, με την οποία ζητούσε στοιχεία για το αν χαρίστηκαν δάνεια στα ελληνικά κόμματα εξουσίας που τα πληρώνει ο ελληνικός λαός.

Στον βουλευτή απάντησε και ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης, ενημερώνοντας ότι «στον κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση προς τους Ευρωπαίους εταίρους και τα θεσμικά όργανα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η περαιτέρω αυστηροποίηση της νομοθεσίας που αφορά στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων με την καθιέρωση ανωτάτων επιπέδων δανεισμού από χρηματοπιστωτικά και άλλα ιδρύματα». «Η παράνομη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων συνιστά κρούσμα διαφθοράς και ως τέτοια θα
αντιμετωπίζεται ανυποχώρητα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας» τονίζει ο κ. Νικολούδης και παραπέμπει στην Επιτροπή Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων η οποία εξετάζει, με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, κατ’ αποκλειστικότητα τις όποιες καταγγελίες για παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης κατέθεσαν στο μεταξύ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου, για την είσπραξη των οφειλομένων δανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε Εθνική και Αγροτική Τράπεζα.

Οι δύο βουλευτές μεταξύ άλλων, καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν ποιο είναι το ποσό που οφείλουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και σε ποιες τράπεζες, με ποιο τρόπο η κυβέρνηση σκοπεύει να διεκδικήσει την πλήρη εξόφλησή τους, καθώς και αν υπάρχει ενδεχόμενο, σε περίπτωση που οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος δεν συμμορφωθούν, να δεσμευτούν οι περιουσίες τους, ώστε να μη χρεωθούν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου - skai.gr