Σε κλίμα συναίνεσης το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση στις κοινοβουλευτικές επιτροπές

Σε κλίμα συναίνεσης - παρά την επιμέρους κριτική- και με τη θετική ψήφο ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Χρυσής Αυγής, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ, άρχισε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές η επεξεργασία του πρώτου νομοσχεδίου της κυβέρνησης, για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, επιδότηση ενοικίου, καθώς και διανομή κουπονιών για σίτιση, ενώ το δεύτερο κεφάλαιο –που συναντά τις αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης- περιλαμβάνει ρυθμίσεις κυβερνητικής και κρατικής λειτουργίας.

Η ΝΔ υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο καθώς όπως είπε ο εισηγητής Νίκος Παναγιωτόπουλος «η βασική μας θέση είναι υπέρ της ανακούφισης νοικοκυριών ενώ παρατήρησε ότι «άλλωστε τα μέτρα αυτά λειτουργούν συμπληρωματικά σε μέτρα που ήδη υλοποιούνται και είχαν θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη ή και προηγούμενες κυβερνήσεις». Πάντως παρότι η ΝΔ το υπερψηφίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν ασάφειες ως προς το κόστος και τον σαφή προσδιορισμό των δικαιούχων και θα αναμένουν τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Ο Ηλίας Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή παρότι δήλωσε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο παρατήρησε ότι ο δρόμος που ακολουθεί η κυβέρνηση, ακολούθησαν και οι προηγούμενοι και οδηγεί τη χώρα στο θάνατο και πρόσθεσε «Αν δεν κάνετε τίποτε διαφορετικό δεν υπάρχει καμία σωτηρία. Και αυτά που θα δώσετε στο λαό δε φτάνουν ούτε για ασπιρίνη».

Από το Πoτάμι η εισηγήτρια Αντιγόνη Λυμπεράκη περιέγραψε το νομοσχέδιο ως κατώτερο των προσδοκιών καθώς όπως είπε « είχαμε πολλές θετικές προσδοκίες, θεωρώντας ότι η κοινωνική πολιτική ήταν η ναυαρχίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως ήταν ψυχρολουσία όταν σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο υπάρχουν μόνο 3 άρθρα για την αντιμετώπιση των ακραίων συνεπειών της κρίσης». Πάντως το ΠΟΤΑΜΙ επιφυλάσσεται για το αν θα υπερψηφίσει, ανάλογα με τις τροποποιήσεις που θα γίνουν στο νομοσχέδιο.

Με σκληρή κριτική τοποθετήθηκε επί του νομοσχεδίου η εισηγήτρια του ΚΚΕ. Η κ. Διαμάντω Μανωλάκου υποστήριξε ότι τα μέτρα του νομοσχεδίου «δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια αφού αφήνουν ανέγγιχτες τις αιτίες που την προκαλούν» και χαρακτήρισε «κοροϊδία» τον τίτλο του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» υποστηρίζοντας ότι ο τίτλος θα έπρεπε να είναι «ρυθμίσεις για πετσοκομμένα ψίχουλα με όρους και προϋποθέσεις για να μη δοθούν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη».

Θετικές χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ο Παύλος Χαϊκάλης από τους ΑΝΕΛ τονίζοντας ότι «όλα όσα περιλαμβάνονται αποτελούν νέες μορφές στήριξης» και επέκρινε την κριτική κομμάτων της αντιπολίτευσης που κάνουν.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου