Ντάισελμπλουμ: Σοβαρή η Αθήνα για μεταρρυθμίσεις, αλλά μακρύς ο δρόμος (upd)

Η ελληνική κυβέρνηση είναι «πολύ σοβαρή» στις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις, όμως η λίστα που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση είναι μόνον η αρχή μιας μακράς διαδικασίας, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

Δεν τοποθετήθηκε για το εάν η ελληνική πρόταση θα γίνει δεκτή από την ευρω-ομάδα.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων για το τρέχον έτος, ο κ. Ντάισελμπλουμ άφησε ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο, σχολιάζοντας πως είναι δυνατό να γίνει προσαρμογή των στόχων με βάσει τις οικονομικές συνθήκες.

Διευκρίνισε όμως πως τυχόν μείωση του στόχου κάτω από το ισχύον 3% θα γίνει «αν δούμε πως είναι ακόμα λογικό και κατάλληλο» και κατέστησε σαφές πως η όποια αλλαγή δεν είναι δυνατό να γίνει μονομερώς από την πλευρά της Αθήνας.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε πως υπήρξε απώλεια εμπιστοσύνης προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση συμπληρώνοντας πως η ελληνική λίστα με προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις είναι μόνον το πρώτο βήμα και θα χρειαστεί χρόνος έως ότου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες.

Τόνισε ότι χρήματα των παρακρατηθεισών δόσεων θα εκταμιευθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. Προσέθεσε, πως η όποια συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα γίνει επίσης μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Επισήμανε επίσης ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει αποτύχει, όπως και ότι δεν πιέστηκε η Ελλάδα ώστε να συμφωνήσει. «Αν θέλανε θα μπορούσαν να πουν ότι δεν θέλουν το πρόγραμμα στο εξής», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε πάντως πως το Eurogroup ουδέποτε εξέτασε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σχολιάζοντας δε με νόημα πως η μόνη κυβέρνηση που μίλησε για Grexit ήταν η κυβέρνηση της Βρετανίας.

«Το Grexit απλά δεν βρίσκεται στο τραπέζι, δε θα ετοιμάσουμε καν σκέψεις για αυτό. Δουλειά μου είναι να κρατήσω [την ευρωζώνη] αδιάσπαστη, θα μείνουμε μαζί», τόνισε.
Πηγή: skai.gr