Βρυξέλλες: Στενεύουν τα περιθώρια για συμφωνία στο Eurogroup

Οι ελπίδες για μία συμφωνία Αθήνας - δανειστών τη Δευτέρα στο Eurogroup είναι λίγες δηλώνει στην Καθημερινή ευρωπαίος αξιωματούχος .

Τόσο στο έκτακτο Εurogroup της περασμένης Δευτέρας, όσο και στην τεχνική συνάντηση των εκπροσώπων των υπουργείων οικονομικών που γίνεται πριν, στο ΕuroWorking Group, η ελληνική πλευρά έκανε περισσότερο μια πολιτική τοποθέτηση κάτι που φαίνεται να ενόχλησε τους εταίρους.
Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη, δηλώνουν από την πλευρά τους και πήγες του ΔΝΤ.

Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα εκτιμούν ότι πιθανότατα η λύση θα δοθεί σε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που μπορεί να γίνει ακόμα και την προσεχή Παρασκευή, καθώς υπάρχει εκπεφρασμένη βούληση όλων των πλευρών για συμφωνία.

Λύση «έστω και στο και 5'» και αμοιβαία σύγκλιση με τους εταίρους προαναγγέλλει ο Γιάνης Βαρουφάκης με συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρουφάκης, «όλοι θα κάνουμε το καθήκον μας ώστε να μην υπάρξει κανένα ζήτημα που να υπονομεύσει την ενότητα της Ευρωζώνης.»

Τις δυσκολίες που υπάρχουν για να επιτευχθεί σύγκλιση με τους Ευρωπαίους εταίρους, επισημαίνει με δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Για ενδεχόμενο ακόμη και μιας νέας Συνόδου Κορυφής μόνο για την Ελλάδα μίλησε το Σάββατο το πρωί ο υπουργός Επικράτειας Αλέκος Φλαμπουράρης, στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού.

Η κυβέρνηση πιστεύει πάντως, είπε ο κύριος Φλαμπουράρης στο Mega, πως στην Σύνοδο του Eurogroup τη Δευτέρα η συμφωνία θα κλείσει κατά 99,9%. Δήλωσε επίσης ότι το 1,5% στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει σχεδόν γίνει αποδεκτό από τους εταίρους.

Σε επικοινωνία που είχε με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι, επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τη διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού προγράμματος στήριξης που θα εξασφαλίζει την έξοδο από την κρίση.

Πηγή: skai.gr