Νέες κυρώσεις, εν μέσω ελληνικής δυσαρέσκειας, εξετάζουν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ

Εν μέσω κλίματος έντασης, με αφορμή τη δυσαρέσκεια της νέας ελληνικής κυβέρνησης για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ζητήσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας χωρίς να τη συμβουλευτεί, συνεδριάζουν εκτάκτως, σήμερα Πέμπτη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο νέος ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος κατά τις τελευταίες ημέρες έχει καταστήσει σαφές πως η Αθήνα δεν πρόκειται να αποδεχτεί πιέσεις από την πλευρά της Ευρώπης στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με αναδυόμενες δυνάμεις, όπως η Ρωσία.

«Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει μια διαφοροποίηση της Ελλάδας. Να τονιστεί ότι οι Έλληνες αγρότες έχουν πληγεί από τα μέτρα του εμπάργκο κατά της Ρωσίας», είπε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Υπενθυμίζετα,ι πως ο πρώτος πρεσβευτής που επισκέφτηκε το νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά τη νίκη του, ήταν ο πρέσβης της Ρωσίας, ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, έχει καλέσει τον κ. Κοτζιά για επίσκεψη στη Μόσχα.

Η έως τώρα στάση της Αθήνας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος, ενόψει της σημερινής επίσκεψής του στην Ελλάδα, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για «σπάσιμο» της Ευρωπαϊκής γραμμής απέναντι στη Ρωσία, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

«Θέλω να το πω ανοιχτά, είδα με φρίκη ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε σήμερα την κοινή θέση της Ε.Ε. για την Ρωσία. Πραγματικά εξεπλάγην», δήλωσε ο κ. Σουλτς στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Εκτίμησε πάντως, πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μποϊκοτάρει την αναμενόμενη απόφαση για επιβολή ή παράταση κυρώσεων στη Ρωσία από την Ε.Ε.

«Πιστεύω ότι αυτό δεν γίνεται. Θα πρέπει να μιλήσουμε με τον κ. Τσίπρα και αυτό θα κάνω αύριο (σ.σ. σήμερα Πέμπτη) και πιστεύω ότι θα το κάνουν και άλλοι τις επόμενες μέρες. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει εδώ και δύο μέρες, δεν πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ακόμη ‘στις ράγες', αλλά ακόμη ψάχνεται. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ταξιδεύω εκεί. Θέλω να μιλήσω με τον Αλέξη Τσίπρα και για το τι περιμένει εκείνος από την Ε.Ε. Αλλά θα του πω επίσης τι περιμένουμε και εμείς από εκείνον. Και θα του πω αύριο, ότι μοναχικοί δρόμοι στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν θα είναι αυτό που θα τον βοηθήσει», συμπλήρωσε ο κ. Σουλτς.

Πέραν πάντως της Ελλάδας, επιφυλάξεις για τις κυρώσεις έχουν εκφράσει επίσης η Κύπρος, η Γαλλία και η Ιταλία.

Εν τω μεταξύ, κυρώσεις στη ρωσική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής στο δικαίωμα ψήφου, επέβαλε η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις «συνεχιζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία».

Εγκρίνοντας την έκθεση του αυστριακού βουλευτή των Σοσιαλιστών Στέφαν Σέναχ, η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου επικύρωσε μεν τα διαπιστευτήρια της ρωσικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας αλλά αποφάσισε να αναστείλει το δικαίωμα ψήφου και την εκπροσώπηση των Ρώσων βουλευτών στα όργανα της Συνέλευσης.

Η Συνέλευση, όπως διευκρινίζεται, θα επανεξετάσει το θέμα της επαναχορήγησης η μη των δικαιωμάτων της ρωσικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, στην επόμενη Σύνοδο της Ολομέλειας τον Απρίλιο του 2015, υπό την προϋπόθεση, ότι η Ρωσία θα έχει σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή των απαιτήσεων της Συνέλευσης.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ