Σλοβένος πρώην πρωθυπουργός: Η νίκη ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σημάνει το τέλος του ευρώ στην Ελλάδα

«Το ευρώ δεν απειλείται από την ψηφοφορία στην Ελλάδα, αλλά η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σημάνει το τέλος του ευρώ στην Ελλάδα» προειδοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας και επικεφαλής του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) Γιάνεζ Γιάνσα.

Χαρακτήρισε δε ως θετική εξέλιξη για τη Σλοβενία. «Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών πιθανόν να είναι βραχυπρόθεσμα πρόβλημα, αλλά είναι θετική εξέλιξη, επειδή αν αυτό το 'πείραμα' δεν συνέβαινε στην Ελλάδα, πιθανώς να συνέβαινε στη Σλοβενία» ανέφερε χαρακτηριστικά..

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας υποστήριξε ότι η πεποίθηση ότι μπορείς να ξοδεύεις όσα θέλεις θα περάσει από έλεγχο πραγματικότητας, όπως και οι ουτοπικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο πιο γρήγορα η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, τόσο πιο γρήγορα αυτό το «πείραμα - η άνοδος της ριζοσπαστικής αριστεράς στην εξουσία» θα λήξει, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SD), που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, Ντέγιαν Ζίνταν είπε ότι το μήνυμα των εκλογών στην Ελλάδα είναι σαφές: «αρκετά με τα μέτρα αυστηρής λιτότητας και τις υπαγορεύσεις της τρόικας της ΕΕ».

Η βούληση των πολιτών πρέπει να γίνει σεβαστή, αλλά το ερώτημα είναι ποιος θα αποπληρώσει το χρέος της Ελλάδας, τόνισε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SD).

Ο κ. Ζιντάν εξέφρασε την προσδοκία ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτήσει μία προοδευτική φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση που θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και θα είναι ικανή να διεξάγει εποικοδομητικό διάλογο με όλες τις πλευρές και τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο Φραντς Γιούρσα, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Συνταξιούχων (DeSUS), που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό είπε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμενόμενη, καθώς το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα επιδεινώθηκε και εξέφρασε την άποψη ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και σε άλλες χώρες.

Από την άλλη πλευρά, πιθανή διαγραφή του χρέους της Ελλάδας θα αποτελέσει πρόσθετη επιβάρυνση για τους Σλοβένους φορολογούμενους, γι αυτό το DeSUS δεν θέλει να δει να συμβαίνει κάτι τέτοιο, σημείωσε.

Η Άλενκα Μπράτουσεκ, πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας και πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Συμμαχία της Άλενκα Μπράτουσεκ» εξέφρασε την ελπίδα η ελληνική κυβέρνηση να μην υλοποιήσει όλες τις υποσχέσεις της, κυρίως την ιδέα να αθετήσει τους όρους του χρέους, το οποίο θα έχει κόστος για τη Σλοβενία 12 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις.

Η Ενωμένη Αριστερά της Σλοβενίας (ZL), αντιπολιτευόμενο κοινοβουλευτικό κόμμα με έξι βουλευτές στη Σλοβενική Βουλή, συνεχάρη τον ΣΥΡΙΖΑ για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για "ιστορικό γεγονός".

«Πρώτα η Ελλάδα και στη συνέχεια ολόκληρη η Ευρώπη. Συγχαίρουμε κι εμείς για την ιστορική νίκη, η οποία έχει μεγάλη σημασία για όλα τα αντικαπιταλιστικά κόμματα και τα προοδευτικά κοινωνικά κινήματα που αλλάζουν την παλιά καπιταλιστική Ευρώπη και οικοδομούν μία κοινωνία δημοκρατικού σοσιαλισμού» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωμένη Αριστερά της Σλοβενίας, σύμφωνα με το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr