ΠΟΛΙΤΙΚΗ


FT: Οι εκλογές στην Ελλάδα αναζωπυρώνουν τους φόβους για την ευρωζώνη

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας επανήλθαν ως απειλή στη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα, με αλυσιδωτές αντιδράσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τις διεθνείς αγορές.

 
Στην αναζωπύρωση φόβων σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης οδηγούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, επισημαίνει σήμερα η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times με εκτενές δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Snap election in Greece reignites fears for eurozone».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας επανήλθαν ως απειλή στη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1980 στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μετασεισμικές δονήσεις σε όλες τις διεθνείς αγορές.

Όπως σημειώνεται, οι φόβοι για την Ελλάδα τροφοδότησαν ευρύτερη διολίσθηση στα διεθνή χρηματιστήρια, που είχαν ήδη τρομοκρατηθεί με την κάθετη πτώση στις τιμές του πετρελαίου και τη βουτιά στο χρηματιστήριο της Κίνας. Ο S&P 500 άνοιξε με πτώση 1% και ο EuroStoxx υποχώρησε επί δεύτερη συνεδρίαση 2,5%.

Τη βύθιση, την προκάλεσε η ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν δεν εξασφαλίσει επαρκή στήριξη για τον υποψήφιό του, μπορεί να ακολουθήσουν πρόωρες γενικές εκλογές, που οι επενδυτές φοβούνται ότι θα ανεβάσουν στην ηγεσία το ριζοσπαστικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Αν είναι αυτό το αποτέλεσμα, θα αναθερμάνει τους φόβους για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επαναδιαπραγματευθεί το δανειακό βάρος και να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες, φέρνοντας την Αθήνα σε σύγκρουση με τους πιστωτές της.

«Η Ελλάδα στις επόμενες 6 εβδομάδες ίσως αποδειχθεί πιο σημαντική για τις διεθνείς αγορές απ' όσο ήταν η Ρωσία και η Ουκρανία το 2014» σχολίασε ο Τσαρλς Ρόμπερτσον, ανώτατος οικονομολόγος της Renaissance Capital. «Πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ίσως υποχρεώσει την ευρωζώνη να επιλέξει ανάμεσα στη δημοσιονομική ενοποίηση (τη διαγραφή του ελληνικού χρέους) και την πρώτη έξοδο από το ευρώ».

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε χθες Τρίτη με πτώση 12,8%, τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Δεκέμβριο του 1987. Οι ελληνικές τράπεζες πρωταγωνίστησαν στη βουτιά.

Η αγωνία για την πολιτική αναταραχή έκανε επίσης τους επενδυτές να προεξοφλούν περισσότερες πιθανότητες να κηρύξει η Ελλάδα στάση πληρωμής του χρέους της, ανεβάζοντας το κόστος βραχυπρόθεσμου δανεισμού της κυβέρνησης πάνω από τα μακροπρόθεσμα επιτόκια.

Σε σύντομη τηλεοπτική εμφάνισή του, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι αποφάσισε να επισπεύσει την προεδρική εκλογή προκειμένου να αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα. Η εκλογή του Προέδρου είχε γίνει δικαιολογία στον εκβιασμό της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές, είχε πει, αναφερόμενος στην πρόσφατη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μολονότι κατορθώσαμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και επιτέλους επιστρέψαμε στην ανάπτυξη, τα σύννεφα μαζεύονται πάνω από την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό υπάρχει αβεβαιότητα για τις προοπτικές της χώρας, τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς είχε αρχικώς υποσχεθεί να λήξει τη βασανιστική 4ετή περίοδο μνημονίου στην Ελλάδα αυτόν τον μήνα, αλλά δεν κατόρθωσε να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίσει την τελική δόση της βοήθειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε στις ευρωεκλογές του Μαΐου, χάρη στη λαϊκή αγανάκτηση για τα επίπονα μέτρα λιτότητας που απαιτεί η διεθνής διάσωση των €245 δισ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πιθανόν να μπορέσει να κερδίσει και τις γενικές εκλογές, γεγονός που θα μετατρέψει την ήδη εύθραυστη σχέση ανάμεσα στην Αθήνα και τους διεθνείς πιστωτές σε απόλυτη κρίση.

Όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, ένα εσωτερικό υπόμνημα που διέρρευσε από αναλυτή της Capital Group ο οποίος ήταν παρών σε συναντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους επενδυτές στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα περιέγραψε τα σχέδια του κόμματος για τη χώρα ως «χειρότερα από κομμουνισμό», σχολιάζοντας ότι όσοι βρίσκονταν στη συνάντηση ήθελαν «να πουλήσουν ό,τι είχαν στην Ελλάδα». Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε ότι ο αναλυτής ήταν παρών στις συναντήσεις.

Επισπεύδοντας τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών για τις 29 Δεκεμβρίου (τελική ψηφοφορία) ο κ. Σαμαράς δείχνει να στοιχηματίζει ότι ανεξάρτητοι βουλευτές καθώς και τα μικρότερα κόμματα θα στηρίξουν τον υποψήφιό του, αντί να έλθουν αντιμέτωποι με το πολιτικό και οικονομικό χάος που θα επιφέρει πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρειάζεται 180 ψήφους, αλλά διαθέτει μόνο 155

Ο κ. Σαμαράς ελπίζει να χρησιμοποιήσει τη δίμηνη παράταση στο μνημόνιο προς όφελός του, για να πείσει τους βουλευτές ότι μπορεί να εξασφαλίσει το καλύτερο deal για την Ελλάδα κατά την έξοδο από αυτό.

Το μεγάλο δανειακό βάρος της χώρας και η πολιτική αναταραχή έχουν καθιερώσει το στάτους της στους επενδυτές ως μιας από τις πιο αδύναμες της ευρωζώνης, παρά την πρόσφατη επιστροφή στην ανάπτυξη. Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και σύμφωνα με το ΔΝΤ το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 174% του ΑΕΠ φέτος, μέγεθος ρεκόρ στην ευρωζώνη.

Κατά τη διάρκεια του «φλας κραχ» του Οκτωβρίου στις αγορές ομολόγων, το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε πάνω από το 9%, επίπεδο που πολλοί Ευρωπαίοι επενδυτές θεωρούν αφόρητο για την Ελλάδα. Χθες, τα yields στα 3ετή ομόλογα ανήλθαν για πρώτη φορά πάνω από το 8%, υψηλότερα κατά 25 μονάδες βάσης από τα 10ετή yields, μέγεθος που δείχνει τη μεγάλη ανησυχία των επενδυτών για την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετήσει το βραχυπρόθεσμο χρέος.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών δήλωσε ότι είχε μιλήσει με τον κ. Σαμαρά σχετικά με την απόφαση επίσπευσης των εκλογών και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι θα μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση.

«Οι αγορές είναι πάντα πολύ ευαίσθητες στην πολιτική αβεβαιότητα» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί μετά από συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. «Πιστεύω ότι αν ο πρωθυπουργός επιλέγει αυτόν τον δρόμο, είναι γιατί είναι σίγουρος για την ικανότητά του να έχει επιτυχές αποτέλεσμα... Νομίζω ότι οι αγορές θα πρέπει να νιώθουν πιο ασφαλείς απ' όσο έδειξαν [χθες] το πρωί» πρόσθεσε, καταλήγει το δημοσίευμα των «Financial Times».
 
Γεωργιάδης: Επιτυχία των επιχειρήσεων για να πάει όλη η κοινωνία μπροστά
«Θέλουμε την επιτυχία των επιχειρήσεων για να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Όλη η κοινωνία θα πάει μπροστά αν...
18.07.2019, 02:04
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: H Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας σε Αν. Μεσόγειο και Βαλκάνια
Ως επιβεβαίωση της σημασίας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την συνάντηση...
18.07.2019, 01:46
Προσωρινή αναστολή του νέου Ποινικού Κώδικα εξετάζει η κυβέρνηση
Η ΝΔ έχει δεσμευτεί για αναθεώρηση διατάξεων του Κώδικα, αλλά πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες της...
17.07.2019, 21:49
Μητσοτάκης: Σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις (ΦΩΤΟ)
Σημείωσε ότι η επίσκεψή του στο υπουργείο Άμυνας έχει και ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα και ευχαρίστησε...
17.07.2019, 19:58
Το δεύτερο κύμα 24 γραμματέων στα υπουργεία - ποιοι είναι
Ολοκληρώθηκαν οι διορισμοί των συνολικά 52 γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων.
17.07.2019, 17:18
Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη - Καραμανλή
Kατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις
17.07.2019, 14:11
Τσίπρας σε Ρέγκλινγκ: Θα στηρίξω «σοβαρή» μείωση στόχων για τα πρωτογενή
Ο κ. Ρέγκλινγκ ευχαρίστησε επίσης τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνεργασία,
17.07.2019, 13:58
Μαυρωτάς στον ΣΚΑΪ : Παραιτήθηκα από αντιπρόεδρος Ποταμιού, παραμένω μέλος
Είπε επίσης ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν επιφυλακτικός -όταν τον ενημέρωσε- που αποδέχθηκε την θέση του...
17.07.2019, 13:40
Πολάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δράσει παντού, και στη Βουλή και στους δρόμους
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δράσει ως μαχητική αντιπολίτευση, απέναντι σε κάθε φιλελεύθερο μέτρο. Παντού, και στη Βουλή και...
17.07.2019, 12:58
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης για την επιλογή Τσουβάλα στη ΓΓ. Δημόσιας Τάξης
Τι ανέφεραν σε ανακοινώσεις τους ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ
17.07.2019, 11:30

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.