Σημίτης: Αβεβαιότητες και κίνδυνοι αν γίνουν εκλογές

Κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση που είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα, χαρακτήρισε την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ο Κώστας Σημίτης στο περιθώριο διάλεξής του στο Λονδίνο το βράδυ της Τρίτης.

Ο πρώην πρωθυπουργός πρόσθεσε ωστόσο ότι η πιθανή διενέργεια πρόωρων γενικών εκλογών θα προκαλέσει αβεβαιότητες και κινδύνους σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια της διάλεξής του, «δεν είναι σίγουρο, είναι μάλλον μη ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να εκλεγεί Πρόεδρος, διότι η κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία των 180 ψήφων που απαιτείται».

Αν υπάρξουν εκλογές, συνέχισε ο Κώστας Σημίτης, πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα αλλά χωρίς αυτοδυναμία, επομένως μάλλον θα υπάρξει συνασπισμός. «Η πολιτική και οικονομική κατάσταση θα αλλάξει ριζικά με μια κυβέρνηση που δε θέλει να συνεργαστεί με την Ε.Ε., σύμφωνα με τους κανόνες της Ένωσης», σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Σημίτης παραχώρησε διάλεξη που διοργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE με αφορμή το βιβλίο του «Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους: Η ελληνική περίπτωση».

Αναφορικά με τη δίμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης είπε ότι δόθηκε διότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές εκτίμησαν ότι το καλύτερο ήταν η αναμονή μέχρι μετά τον Φεβρουάριο και τις εκλογές εκείνης της περιόδου. «Η σαφήνεια είναι καλό πράγμα και νομίζω ότι είναι καλό που επιτεύχθηκε μια τέτοια συμφωνία», εκτίμησε.

Το μεγαλύτερο μέρος της διάλεξης του κ. Σημίτη επικεντρώθηκε στην «επιτακτική» ανάγκη πολιτικής ολοκλήρωσης της Ε.Ε. και δημιουργίας οικονομικής και δημοσιονομικής ένωσης. Στην απουσία αυτής της συνθήκης απέδωσε εξάλλου την κρίση της νομισματικής ένωσης.

Τόνισε ότι η συρρίκνωση των οικονομιών του νότου της Ε.Ε. δεν αντιμετωπίστηκε με πειστικό τρόπο, καθώς οι πλούσιες χώρες του βορρά δεν αντιστάθμισαν την κατάσταση ακολουθώντας επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη αλλαγής συνθηκών και για ανάγκη αντιμετώπισης του δημοκρατικού ελλείμματος από το οποίο επίσης υποφέρει η Ε.Ε.

Επέρριψε δε την ευθύνη για την κακή δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας στις κυβερνήσεις που ακολούθησαν τη δική του.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο