Τσίπρας: Μεθοδεύσεις αν τα «όχι» στον προϋπολογισμό γίνουν «ναι» για Πρόεδρο

Ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε με 155 «υπέρ» έναντι 134 «κατά», χωρίς να υπάρξουν «διαρροές» από τα συμπολιτευόμενα κόμματα. «Ναι» ψήφισε και η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου, ενώ αντίθετα «όχι» ψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση. «Παρών» από τον ανεξάρτητο Γρηγόρη Ψαριανό. Πλέον, οι το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σκληρό μήνυμα προς όλους τους βουλευτές, πως όποιος ψηφίσει «όχι» στο προϋπολογισμό θα πρέπει να ψηφίσει «όχι» και στην προεδρική εκλογή, έστειλε από το βήμα της Ολομέλειας ο Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας μάλιστα κατηγορηματικά «κάτι διαφορετικό θα είναι αποτέλεσμα μεθοδεύσεων».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως όποιος ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ψηφίζει συνειδητά παράταση του βίου της κυβέρνησης» αλλά και «τα σκληρά προαπαιτούμενα» που μπορεί να ακολουθήσουν την προεδρική εκλογή.

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να έλθει «αύριο το πρωί» σε επικοινωνία με την Κουμουνδούρου για να οριστεί η ημερομηνία των εκλογών, και ζήτησε από τους βουλευτές της συμπολίτευσης «να μην επιλέγουν την αποσταθεροποίηση» – όπως είπε – αλλά «το δημοκρατικό δρόμο».

Κατήγγειλε πως η τρόικα έχει «στόχο» να ψηφιστεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή «για να δοθεί παράταση ενός έτους στον [Αντώνη] Σαμαρά», συμπληρώνοντας πως για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει «δρόμος επιστροφής» στην προσπάθεια του κατά του μνημονίου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πολιτικής συναίνεσης για την προεδρική εκλογή, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητά συναίνεση όταν ξέρει πως δεν μπορεί να την έχει για λόγους «ηθικής τάξης».

«Σε τι ζητάτε συναίνεση; Σε ένα κράτος που κάνει το λιοντάρι σε έναν 20χρονο απεργό πείνας και σκύβει το κεφάλι στις απαιτήσεις των δανειστών», δήλωσε ειρωνικά, αναφερόμενος στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό τον χαρακτήρισε «φωτογραφία του μνημονίου» και «εικόνα μιας κυβέρνησης παραδομένης» στην τρόικα, προσθέτοντας ειρωνικά πως η κυβέρνηση κάνει το λιοντάρι σε έναν 20χρονο απεργό πείνας αλλά σκύβει το κεφάλι στις απαιτήσεις των δανειστών».

Χαρακτήρισε «δεδομένο» ότι σύντομα ο προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί, με το ερώτημα να είναι αν θα αναθεωρηθεί από την «καταρρέουσα κυβέρνηση» ή από μια «κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Επισήμανε πως η επιλογή του λαού είναι ανάμεσα σε ένα «μνημόνιο αορίστου χρόνου» που προτείνει η κυβέρνηση και «ένα πρόγραμμα αποκατάστασης των πληγών του μνημονίου».

Απαντώντας δεν στις κυβερνητικές επιθέσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συμπεριφορά των δανειστών και των αγορών απέναντι στην Ελλάδα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε πως πρόκειται για προσπάθεια της κυβέρνησης να «κρύψει» τις αποτυχίες της και την «απουσία σχεδίου» για τη χώρα.

«Άκουσα να λέτε πως για αυτά φταίει η αντιπολίτευση [...] Επειδή φουσκώνατε ένα μπαλόνι που έσκασε», είπε ειρωνικά, αναφερόμενος στις τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών περί εξόδου από του μνημόνιο.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ