Προϋπολογισμός 2015: Ενόψει μετωπικής Σαμαρά - Τσίπρα με φόντο τις Προεδρικές Εκλογές

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, και του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται απόψε Κυριακή στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015, στη σκιά της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και των σεναρίων με την Προεδρική Εκλογή.

O προϋπολογισμός, που αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης της Αθήνας με την τριμερή, ψηφίζεται τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία.

Ο προϋπολογισμός του 2015, που όπως επισημαίνει η κυβέρνηση είναι για πρώτη χρονιά ισοσκελισμένος, προβλέπει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το οποίο καλύπτει εξ ολοκλήρου τις δαπάνες για τόκους του επόμενου έτους, παραπέρα μείωση του δημόσιου χρέους στο 160% του ΑΕΠ και επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη με ρυθμό 2,9% που είναι από τους υψηλότερους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο μεταξύ, τη δέσμευση ότι σε περίπτωση που παρατηρηθούν αποκλίσεις στα βασικά οικονομικά μεγέθη, θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός με προσυμφωνηθέντα μέτρα εντός του α’ εξαμήνου του 2015, περιλαμβάνει, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το email που απέστειλε την Παρασκευή το βράδυ στην τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Ο υπουργός έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τις δράσεις που απαριθμούσε στην πρώτη του επιστολή ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, κατά το οποίο η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει αίτημα για τεχνική παράταση του προγράμματος που δεν θα ξεπερνά σε διάρκεια τις μερικές εβδομάδες -πιθανότατα ένα μήνα, ενώ οι υπουργοί της Ευρωζώνης φέρονται να εξετάζουν τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος για έξι μήνες.

Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας διοργανώνουν στο μεταξύ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 5 το απόγευμα στο Σύνταγμα ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού. Ξεχωριστό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 5.30 το απόγευμα στην Ομόνοια.

Πηγή: skai.gr