Χαρδούβελης: Χρειάζεται ψυχραιμία, όχι λεονταρισμοί

Μήνυμα πως η διαπραγμάτευση με την τρόικα χρειάζεται ψυχραιμία και όχι λεονταρισμούς έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος έχει καθήκον να αντιστέκεται στο λαϊκισμό και να προασπίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα.

«Σήμερα [...] χρειάζεται ψυχραιμία. Δεν ωφελούν οι λεονταρισμοί, που συνήθως γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Αυτή η χώρα τους πληρώνει χρόνια τώρα, και, πάντα κατόπιν εορτής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενημέρωσε τον Κάρολο Παπούλια για την πορεία της οικονομίας.

«Ως υπουργός Οικονομικών οφείλω να προασπίζομαι τη δημοσιονομική σταθερότητα και να αντιστέκομαι στο λαϊκισμό. Όσο περνά από το χέρι μου, λοιπόν, δεν πρόκειται να επιτρέψω να παραπλανηθεί ο ελληνικός λαός. Εργάζομαι για να υπάρξει συνολική ρεαλιστική συμφωνία με τους δανειστές το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε εκ νέου αισιόδοξος πως θα επιτευχθεί εγκαίρως συμφωνία με την τρόικα, προσθέτοντας όμως πως η διαπραγματευτική στρατηγική της Αθήνας μας «θα είναι σκληρή, ειλικρινής και αποτελεσματική».

Υπογράμμισε επίσης πως η σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους μετά το πέρας του προγράμματος θα πρέπει να είναι «φιλική», καθώς «η οικονομία θα ανακάμψει ταχύτερα μέσα σε κλίμα στήριξης από τους εταίρους μας».

Με σαφή αναφορά στα όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες για τις ευθύνες του, ειδικά μετά τις αλλαγές στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο κ. Χαρδούβελης είπε: «Κάποιοι, χωρίς κανένα κόστος ή θέλοντας να θολώσουν τα νερά και την πραγματικότητα, μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν μου έχουν φορτώσει.

»Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά τι έχει συμβεί, όπως τα γνωρίζει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και σε κάθε περίπτωση, για μένα αυτό είναι αρκετό. Παραμένω αφοσιωμένος στο έργο μου, που είναι η ασφαλής μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας στη φάση της ανάπτυξης» κατέληξε ο κ. Χαρδουβελης.

Νωρίτερα, κατά την εισαγωγική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Ποαρούλιας απέδωσε τη δυστοκία στις διαπραγματεύσεις στον εκνευρισμό της τριμερούς.

«Περνάμε μια δύσκολη φάση, βρισκόμαστε σε ένα ενδιάμεσο στάδιο τεντώνουν τα νεύρα απ’ όλες τις πλευρές, έχουν νεύρα και οι δανειστές μας, γιατί βλέπουν ότι κάτι εγκαταλείπουν και για αυτό βλέπουμε τη διάσταση απόψεων που υπάρχει από την προηγούμενη εβδομάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέστησε ψυχραιμία, λέγοντας ότι η ψυχραιμία είναι το κλειδί της διαπραγμάτευσης, ενώ τόνισε ότι έγινε στόχος επειδή έχει τον κουμπάρα.

Σημειώνεται ότι
ο κ. Χαρδούβελης συμμετέχει αυτή την ώρα στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μαξίμου, όπου θα συζητηθούν όλες οι εκκρεμότητες με την τρόικα.

«Οι εκπρόσωποι του ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της ΕΕ είναι εξοργισμένοι με την Αθήνα» εκτιμά στο μεταξύ το πρακτορείο Bloomberg αναφερόμενο στα ανοιχτά θέματα των δανειστών με την κυβέρνηση.

Πηγή: skai.gr