Κλείσιμο

Άγκυρα: Κανόνες εμπλοκής στην ανατολική Μεσόγειο με φόντο την κυπριακή ΑΟΖ

Οξύνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα μετά την συνεχιζόμενη αντιπαράθεση για την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και την απόφαση Αθήνας, Λευκωσίας και Καΐρου να προωθήσουν με ταχείς ρυθμούς τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

"Αν τα τουρκικά πλοία έρθουν αντιμέτωπα στην ανατολική Μεσόγειο με ελληνικά ή ισραηλινά πολεμικά σκάφη θα απαντήσουν με κανόνες εμπλοκής", διεμήνυσε την Κυριακή ο αρχηγός του τουρκικού ναυτικού επιτελείου ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου.

Σύμφωνα με το ναύαρχο, τους κανόνες εμπλοκής παρέδωσε το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού («το γραφείο του πρωθυπουργού παρέδωσε στο γενικό επιτελείο τους κανόνες εμπλοκής και το γενικό επιτελείο στο πολεμικό ναυτικό. Σε περίπτωση που χρειαστεί, θα λειτουργήσουμε βάσει των κανόνων εμπλοκής»).

Ο τούρκος ναύαρχος, ερωτηθείς σχετικά με την ένταση στην Κύπρο και τις έρευνες του σεισμικού ερευνητικού σκάφους Barbaros, ανέφερε ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό προστατεύει και υποστηρίζει εκ του σύνεγγυς το ερευνητικό σκάφος.

Σημειώνεται ότι οι κανόνες εμπλοκής διαμορφώθηκαν το 2012 με αφορμή την ένταση με τη Συρία και την κατάρριψη από τη συριακή αεροπορία τουρκικού πολεμικού αεροσκάφους. «Κάθε στρατιωτικό στοιχείο που θα προσεγγίζει τα σύνορα της Τουρκίας με τρόπο που θα συνιστά κίνδυνο ασφάλειας, θα χαρακτηρίζεται ως απειλή και θα αντιμετωπίζεται ως στρατιωτικός στόχος» είχε ανακοινώσει τις 26 Ιουνίου 2012 ο τότε πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ερώτημα που τίθεται είναι ο λόγος για τον οποίο αισθάνεται η Άγκυρα να κάνει λόγο για «κανόνες εμπλοκής». Ερώτημα το οποίο παραπέμπει στην έννοια «σύνορα» την έχει υπόψη της σχετικά με την Κύπρο και πιο συγκεκριμένα σχετικά με τα κατεχόμενα.

Οι ασκήσεις «Γαλάζια Φάλαινα» διεξάγονται στις 6-14 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή και νατοϊκών στοιχείων από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ισπανία και τον Καναδά, καθώς και μιας φρεγάτας από το Πακιστάν. Ξεκίνησαν στη ναυτική βάση «Ακσάζ» στη Μαρμαρίδα και θα συνεχιστούν με ασκήσεις άμυνας. Η τελική φάση προβλέπει επίσκεψη στο λιμάνι της Αττάλειας.

Σε πρώτο στάδιο διεργασιών για μια τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ βρίσκεται η Λευκωσία, όπως επιβεβαίωσε στο μεταξύ στον ΣΚΑΪ ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής μεταξύ της χώρας μας, της Κύπρου και της Αιγύπτου στο Κάιρο.
Πηγή: Καθημερινή, Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ