Ικανοποίηση στο Μαξίμου από τη συνεδρίαση της Συγκλήτου στο ΕΚΠΑ - "Επιχείρηση ομαλότητα"

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση από την απρόσκοπτη συνεδρίαση της Συγκλήτου στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με το Μαξίμου να την εκλαμβάνει ως αναπόσπαστο μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου τήρησης της ομαλότητας και αποτροπής έκνομων ενεργειών για το οποίο ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει επανειλημμένα την πολιτική του βούληση.

Στόχος, να αποτραπεί πάση θυσία ένα κοινωνικό κλίμα αποτρεπτικό για τις επενδύσεις, τις αγορές και τον τουρισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά το Σάββατο με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να τού δώσει τα συγχαρητήριά του για την ομαλή συνεδρίαση της Συγκλήτου και να εκφράσει την ικανοποίησή του για την επαναφορά στη νομιμότητα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου ολοκληρώθηκε χωρίς σοβαρά παρατράγουδα, καθώς τα περίπου 40 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κεντρικό κτίριο του ιδρύματος το πρωί εμποδίστηκαν να εισέλθουν σε αυτό και αποχώρησαν.

«Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε απολύτως ήρεμο κλίμα, και έπειτα από πολλά χρόνια με απολύτως νόμιμο τρόπο» δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΜΠΕ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης.

Αναφερόμενος χθες στα έκτροπα της περασμένης Πέμπτης στο ΕΚΠΑ, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε εκείνους που προκαλούν τα επεισόδια «θρασίμια που δεν έχουν αγωγή από την οικογένειά τους και δεν έχουν μάθει το πρώτο μάθημα δημοκρατίας να σέβονται την γνώμη των άλλων». Πρόσθεσε δε ότι «πρόκειται για μικρές ομάδες που τους ενδιαφέρει μόνο το μπάχαλο στα πανεπιστήμια αλλά δεν θα τους περάσει.

«Η αιχμαλωσία των πανεπιστημίων από μικρές ομάδες ταραχοποιών τελείωσε. Διεθνώς δεν υπάρχει πανεπιστήμιο που δεν φρουρείται, αυτό δεν είναι ελευθερία, είναι η τυραννία της μειοψηφίας. Οι εικόνες που είδαμε με μικρές ομάδες ταραχοποιών είναι η υπόμνηση της κατάντιας από την οποία ξεκολλάει η Ελλάδα. Τέτοια πράγματα είναι αδιανόητα παντού στον κόσμο, αυτά είναι που μας κρατάνε πίσω και πρέπει να τα αλλάξουμε και τα αλλάζουμε με κόπο γιατί απέναντί μας έχουμε συνασπισμένες τις δυνάμεις του χθες που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε και θέλουν να ματαιώσουν κάθε δυναμική μεταρρύθμιση», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι πρώτη η ΟΝΝΕΔ είχε ζητήσει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και ότι πρόταση της ΟΝΝΕΔ είναι η συνταγματική μεταρρύθμιση που τώρα προωθεί η κυβέρνηση και προβλέπει τη δημιουργία μη κρατικών ιδιωτικών πανεπιστημίων. Πρόταση της ΟΝΝΕΔ είναι ο εκσυγχρονισμός των Πανεπιστημίων και η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, είπε.

Αλλά και ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος είχε διαμηνύσει την Παρασκευή το πρωί ότι «ο νόμος στο ΕΚΠΑ θα εφαρμοστεί»

«Αυτή η κατάσταση όπου βλέπω φως, ανοίγω την πόρτα και μπαίνω, κλειδώνω όποιον θέλω μέσα, βγαίνω - μπαίνω ότι ώρα θέλω, δεν μπορεί να είναι κατάσταση που αφορά το ελληνικό πανεπιστήμιο. Είναι αδύνατον το 2014» δήλωνε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση της Συγκλήτου είχε διακοπεί την περασμένη Πέμπτη όταν φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι εισέβαλαν στην αίθουσα και σταμάτησα την συνεδρίαση χωρίς να επιτρέπουν μάλιστα στον πρύτανη του Ιδρύματος και στους υπόλοιπους πανεπιστημιακούς να αποχωρήσουν.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ