Θετική αναμένεται η αναφορά της Συνόδου Κορυφής για την Κύπρο

Θετική αναμένεται να είναι η αναφορά στην Κύπρο στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., η οποία ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή.

Σύμφωνα με αποσπάσματα του προσχεδίου του κειμένου συμπερασμάτων που έβγαλαν στη δημοσιότητα το Γαλλικό Πρακτορείο και οι Financial Times, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα καλέσουν την Τουρκία να σεβαστεί τα «κυριαρχικά δικαιώματα» της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros πλέει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ωστόσο, το προσχέδιο καλεί εμμέσως πλην σαφώς για τη συνέχιση των επαφών με τους τουρκοκύπριους, τονίζοντας πως είναι «πιο σημαντικό παρά ποτέ να επιτευχθεί μια σε βάθος συμφωνία για το Κυπριακό, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους».

Τους ευρωπαίους ηγέτες ενημέρωσε χθες Πέμπτη για τις τουρκικές προκλήσεις ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης πήρε εξιτήριο το πρωί από το νοσοκομείο των Βρυξελλών όπου διανυκτέρευσε.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο κ. Αναστασιάδης είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο λόγω παρατεταμένης ρινορραγίας που προκλήθηκε από υπέρταση, και συνεπώς ζήτησε από τον έλληνα πρωθυπουργό να εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Σύνοδο.

«Στην Κύπρο συνεχίζει να παραβιάζεται βάναυσα το διεθνές δίκαιο, 40 χρόνια μετά την εισβολή και τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του βορείου τμήματος του νησιού» δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας του ΟΗΕ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ