Σφοδρή κόντρα στη Βουλή με αφορμή τις καταγγελίες για «αργυρώνητους»

Σφοδρότατη αντιπαράθεση και πόλωση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν  το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το πολιτικό χρήμα, οι καταγγελίες του Πάνου Σκουρλέτη περί χρηματισμού βουλευτών ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι τόνοι ανέβηκαν ιδιαίτερα όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου έβαλε κατά του πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι η εκτίμησή του ότι υπάρχουν διαθέσιμοι 180 βουλευτές για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας «είναι δήλωση η οποία έπρεπε από μόνη της να έχει κινήσει το εισαγγελικό ενδιαφέρον και την εισαγγελική έρευνα, γιατί είναι δήλωση που υποδηλώνει σφετερισμό της εξουσίας του Κοινοβουλίου».

Συμπλήρωσε ότι στην εισαγγελική έρευνα θα έπρεπε να κληθεί και ο πρωθυπουργός για να πει αυτά που έλεγε τον Ιούνιο του 2014 για τους 180 βουλευτές.

«Σήμερα ξεπεράστηκε κάθε όριο» ήταν η απάντηση στις κατηγορίες της κ. Κωνσταντοπούλου από τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη που μίλησε για προσβολή του ίδιου του πρωθυπουργού «επειδή έκανε μία εκτίμηση – γιατί περί αυτού πρόκειται – ότι θα υπάρξουν 180 βουλευτές, γιατί η χώρα φεύγει από το μνημόνιο, γιατί έχουμε καλύτερες ημέρες και γιατί γι’ αυτό θα ψηφίσουν οι Βουλευτές».

Κατηγόρησε τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για ποινικοποίηση της πολιτικής εκτίμησης.

Για ωμό εκβιασμό, λασπολογία και έμφυτο λαϊκισμό κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση διακατέχεται από το «σύνδρομο του κουμπαρά» και καλεί τους βουλευτές να μην ψηφίσουν γιατί «θα τους κολλήσουν τη ρετσινιά ότι τα πήραν».

Για ρεαλιστική περιγραφή των δεδομένων και όχι για λασπολογία έκανε λόγο απαντώντας από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Τριαντάφυλλος σχολίασε ότι «αν κάποιος εισάγει στο πολιτικό λεξιλόγιο την έννοια του αργυρώνητου, πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό ισχύει και για τον ίδιο».

Είχε προηγηθεί αντιπαράθεση του κ. Τριαντάφυλλου με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, όταν η βουλευτής του ανακοίνωσε ότι έχει καταθέσει μήνυση εναντίον του. «Εγώ δεν φοβάμαι» είπε ο κ. Τριαντάφυλλος κατηγορώντας παράλληλα την κ. Κωνσταντοπούλου ότι ποινικοποιεί την πολιτική άποψη και μηνύει κατ’ εξακολούθηση ίσως και κατ’ επάγγελμα –όπως είπε – οποιονδήποτε της αντιπαρατίθεται πολιτικά.

Ίδια κίνητρα καταλόγισε και στις δύο αντιπαρατιθέμενες πλευρές ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, υποστηρίζοντας ότι τόσο οι αναφορές της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ τον ενόχλησαν γιατί έχουν την ίδια βάση ως προς τον σκοπό που επιδιώκουν.

Νωρίτερα πάντως, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης σε παρέμβασή του επεσήμανε πως πρέπει να τεθεί περιορισμός στις δαπάνες των κομμάτων και να τεθεί ένα όριο, αλλιώς θα αναζητούνται πάντα οι δρόμοι διαφυγής, ενώ ο δρόμος για χρηματισμούς κάτω από το τραπέζι θα είναι ανοιχτός. Ο κ. Κουβέλης ζήτησε μάλιστα να μάθει «τι συμβαίνει με τα δάνεια των κομμάτων αν αυτά εξυπηρετούνται ή αν είναι κόκκινα και αναχρηματοδοτούνται από τις ίδιες τις τράπεζες». «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τον ισοπεδωτικό λόγο ότι ο βουλευτής είναι συνώνυμο του χρηματισμού» κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

Και ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, ζήτησε να δοθούν οι δανειακές ρυθμίσεις που έχουν κάνει τα δυο μεγάλα κόμματα, με τον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο να απαντά πως η ΝΔ όποια δάνεια έχει πάρει τα έχει πάρει με διαφάνεια και τα εξυπηρετεί όπως και όλα τα άλλα χρέη της.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου