Σύσφιξη σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου με Αίγυπτο

Κοινό τόπο για ευρύ φάσμα θεμάτων βρήκαν Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος κατά την τριμερή συνάντηση, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, που έλαβε χώρα την Παρασκευή στην έδρα του ΟΗΕ, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε σήμερα Δευτέρα.

Η συνάντηση, που έγινε για δεύτερη συνεχή χρονιά, επιβεβαιώνει τη σύσφιξη των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία συνάδει με βασικές επιδιώξεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των τριών χωρών πέρα από την επιρροή της Τουρκίας.

Η προσέγγιση Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου έρχεται τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Καΐρου επιδεινώνονται συνεχώς, με τον αυγύπτιο ΥΠΕΞ Σαμέχ Σουκρί να ακυρώνει την προγραμματισμένη συνάντησή του με του τούρκο ομόλογό του στη Νέα Υόρκη, λόγω νέων επικρίσεων που εξαπέλυσε προσφάτως ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Στο κείμενο δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών, το οποίο πάντως συζητήθηκε κατά τη διμερή συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον κ. Σουκρί. Ωστόσο, στο ανακοινωθέν αναφέρεται πως οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών «δήλωσαν τη δέσμευση των αντίστοιχων κυβερνήσεών τους να συνεργαστούν στενά και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς αμοιβαίου οφέλους».

Παράλληλα, οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν πως «είναι σημαντικό να καταστεί η Ανατολική Μεσόγειος πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» και πως η επίτευξη αυτού του στόχου περνά «μέσω της προώθησης της συνεργασίας γειτονικών χωρών σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα».

Αθήνα και Λευκωσία επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στις προσπάθειες της αιγυπτιακής κυβέρνησης προκειμένου η Αίγυπτος να γίνει μια «ευημερούσα και δημοκρατική χώρα» και χαιρέτισαν την υιοθέτηση του νέου αιγυπτιακού Συντάγματος μέσω δημοψηφίσματος.

Σχετικά με το Κυπριακό, η Αίγυπτος επιβεβαίωσε πως στηρίζει, μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο, την επίτευξη λύσης με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λύση που «θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων και ολόκληρης της περιοχής».

Συμφωνία καταγράφηκε επίσης για τη διαχείριση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους και γενικότερα του εξτρεμισμού στη Μέση Ανατολή, τη διαχείριση της κρίσης στη Λιβύη και την ειρηνευτική διαδικασία στη Γάζα.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης