Κλείσιμο

Σαμαράς: Η Ελλάδα νίκησε λαϊκισμό και εξτρεμισμό, παρά τους «εχθρούς των μεταρρυθμίσεων»

Μήνυμα πως η Ελλάδα «έχει επιστρέψει» και δεν πρόκειται να βιώσει «σενάριο Βαϊμάρης» έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς, δίνοντας παράλληλα έμμεση, σκληρή απάντηση στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ.

Μιλώντας στο «Athens Forum 2014: Η Δημοκρατία υπό Πίεση», ο πρωθυπουργός σημείωσε πως βασικοί εχθροί της δημοκρατίας σε περιόδους κρίσης είναι ο «λαϊκισμός» και ο «εξτρεμισμός», τονίζοντας όμως πως ο ελληνικός λαός, με «μεγάλες θυσίες» κατόρθωσε να αντισταθεί «στα γλυκά τους ψέματα».

Παράλληλα, σε μία έμμεση αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στους «εχθρούς των μεταρρυθμίσεων», τους οποίους κατηγόρησε πως με μία «τελευταία εκστρατεία» προσπαθούν με «ψεύτικες υποσχέσεις» να «ανατρέψουν ό,τι πετύχαμε» και να γυρίσουν τη χώρα στο 2011.

«Αν οι πολίτες προτιμήσουν τα γλυκά ψέματα από τις σκληρές αλήθειες, θα πέσουν από τη μία αποτυχία στην άλλη», και οι «αποσταθεροποιητικοί παράγοντες» του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού, με τις «εύκολες λύσεις» που προσφέρουν, «θα καταστρέψουν την κοινωνία και τη δημοκρατία», τόνισε ο κ. Σαμαράς, χωρίς να αναφερθεί ευθέως κάποιο ελληνικό κόμμα.

Αναφερόμενος στην απάντηση της κυβέρνησης στους κινδύνους που γέννησε η κρίση για τη δημοκρατία, ο κ. Σαμαράς επισήμανε πως η Αθήνα έθεσε σε κίνηση «ριζικές και καλά ενορχηστρωμένες» μεταρρυθμίσεις για την πραγματική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Προειδοποίησε όμως, σε ένα έμμεσο μήνυμα στους δανειστές, πως η ταχύτητα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος «πρέπει να είναι συμβατή με τον πολιτικό κύκλο». Διαφορετικά, σημείωσε, μπορεί να δημιουργηθούν καταστάσεις που θα αφαιρέσουν από μία κυβέρνηση την «πολιτική νομιμοποίηση», δίνοντας την «ευκαιρία σε λαϊκισμό και εξτρεμισμό να εκτροχιάσουν τις μεταρρυθμίσεις».

Προέβλεψε πως το τρίτο τρίμηνο η Ελλάδα θα καταγράψει θετική ανάπτυξη για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, ενώ από το 2015, πέραν του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα μπορεί να καλύψει και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της.

«Η ανάκαμψη είναι προ των πυλών», σχολίασε.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα για τη λειτουργία της δημοκρατίας υπό πίεση στην εποχή μας από την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα είναι ο τέλειο παράδειγμα να κοιτάξουμε για δημοκρατία υπό πίεση», τόνισε.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ