Περίπου 11,36 δισεκ. ευρώ το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ (upd)

Την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στο Βελλίδειο Συνεδριακό κέντρο έκαναν πηγές της Κουμουνδούρου. Το συνολικό κόστος, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της Κουμουνδούρου, ανέρχεται σε 11,362 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με υπολογισμούς από την ταυτόχρονη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από τη μια, και τη θέσπιση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας από την άλλη, το οικονομικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπολογίζει κόστος ίσο με 2 δισ. Η επαναφορά του αφορολογήτου σε ό,τι αφορά το εισόδημα στα 12.000 ευρώ, θα κοστίσει 1,5 δισ. Η νέα σεισάχθεια στα «κόκκινα» δάνεια φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων θα έχει κόστος εκκίνησης τα 2 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης κοστολογήθηκαν στα 1,862 εκατ. ευρώ, ενώ η δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε 300.000 νοικοκυριά κοστολογήθηκε στα 59,4 εκ. Την ίδια ώρα το πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε ισάριθμες οικογένειες θα στοιχίσει 756 εκ.

Το κόστος για την παροχή του δώρου Χριστουγέννων σε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό 543 εκατ. ευρώ. Επιπλέον το πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης και επιδότησης ενοικίου 30.000 διαμερισμάτων με 3 ευρώ το τετραγωνικό θα κοστίσει 54 εκ.

Όσον αφορά το κόστος για τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα ανέλθει στα 350 εκ., και για την ειδική κάρτα δωρεάν μετακινήσεων που περιλαμβάνει ανέργους και άτομα κάτω από το όριο φτώχειας θα φτάσει στα 120 εκ.

Οι ίδιες πηγές της Κουμουνδούρου, πάντως υποστηρίζουν πως από την εξίσωση του φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα υπάρχει όφελος, μετά και τη διαπιστωμένη οικονομική αποτυχία του μέτρου. Εξάλλου, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι θα υπάρχει μεσοπρόθεσμο, μη μετρήσιμο όφελος από την τόνωση της ζήτησης μετά τη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Μηδενικό κόστος θα έχει η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, όταν το πρόγραμμα απασχόλησης με τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας θα έχει 5 δις κόστος στη διετία (τα 3 δις, τον πρώτο χρόνο). Το πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από Κοινοτικές πηγές.

Επίσης από την πάταξη φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου υπολογίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ πως τον πρώτο χρόνο θα υπάρχει όφελος 3 δις, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς.

Κατάργηση ΕΝΦΙΑ, επαναφορά αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ και μέτρα ανθρωπιστικής κρίσης κόστους 6 δις, θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα φορορυθμίσεων, την πάταξη φοροδιαφυγής, οικονομικού εγκλήματος και λαθρεμπορίου καυσίμων με ισόποσο, όφελος όπως εκτιμάται.

Ψηλότερα από τις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζουν πάντως το κόστος των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, τοποθετούν το κόστος στα 13,5 δισ. ευρώ μόνο για τον πρώτο χρόνο.

Την ίδια ώρα, με αφορμή τη δήλωση Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη ότι συνεχίζεται η αποεπένδυση στη ελληνική οικονομία, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, απάντησε ότι το 2013, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το ύψος των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων επέστρεψε στο μέσο όρο της πενταετίας προ κρίσης.

Μάλιστα επικαλέσθηκε μελέτη του ΚΕΠΕ, που κάνει λόγο για νέες επενδύσεις 37 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, οι οποίες και υλοποιούνται.
Πηγή: Αντώνης Αντζολέτος, Newsdesk ΣΚΑΪ