Διεύρυνση απαλλαγών από ΕΝΦΙΑ για ειδικές κατηγορίες πολιτών ζητά ο Χαρακόπουλος

Διεύρυνση απαλλαγών από ΕΝΦΙΑ για ειδικές κατηγορίες πολιτών, ζητά ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αφήνοντας αιχμές για τον Υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για την απουσία του από τη συζήτηση στη Βουλή.

Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα αδικιών του ΕΝΦΙΑ ζητώντας από το Υπουργείο διεύρυνση των απαλλαγών από τον επίμαχο φόρο για πολύτεκνους, τετραπληγικούς και αναπήρους πολέμου.

Ειδικότερα, ζητά να ενημερωθεί πόσοι είναι οι πολύτεκνοι που δεν τυγχάνουν της έκπτωσης ΕΝΦΙΑ και ποια η απώλεια εσόδων για το δημόσιο από τη διεύρυνση της έκπτωσης ή απαλλαγής σε αυτούς, καθώς επίσης στους τετραπληγικούς και τους αναπήρους πολέμου.

Μάλιστα σε συνέχεια της σχετικής ομιλίας του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικό παράδειγμα με οκταμελή οικογένεια που ζει σε πατρικό 160 τ.μ. και όχι 150 τ.μ., όπως ορίζει ως ανώτερο όριο ο ΕΝΦΙΑ, και έτσι δεν τυγχάνει της έκπτωσης του νόμου. "Τόνισα ότι θεωρώ εύλογο το αίτημα των βαριά αναπήρων άνω του 80% να αυξηθεί στις 35.000 ευρώ το εισοδηματικό κριτήριο για την έκπτωση, με δεδομένο ότι μόνο η αμοιβή του συνοδού-βοηθού του αναπήρου για τις μετακινήσεις του με το καροτσάκι φτάνει στις 12.000 ευρώ ετησίως. Ομοίως, ζήτησα τιμητικά να εξαιρεθούν του ΕΝΦΙΑ οι ανάπηροι πολέμου. Θεωρώ ότι αυτό είναι ηθική υποχρέωση της πολιτείας. Καθώς ο αρμόδιος υπουργός δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση της βουλής, δεν υπήρξε απάντηση από τον παρόντα υφυπουργό κ. Μαυραγάνη στο αίτημα διεύρυνσης των απαλλαγών για τις παραπάνω κατηγορίες πολυτέκνων, βαριά αναπήρων και αναπήρων πολέμου» αναφέρει ο κ. Χαρακόπουλος πιέζοντας να λάβει μία απάντηση.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου