Κυβερνητικές πηγές: «Έκλεισε» το 80% των εκκρεμοτήτων με την τρόικα - Σε "ράλι" η οικονομία

Ολοκληρώθηκε η ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τους υπουργούς που θα συμμετάσχουν στη διαπραγμάτευση με την τρόικα τον Σεπτέμβριο στο Παρίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της οικονομίας, λέγοντας ότι "είναι σε ράλι", ενώ ζήτησε τον καλύτερο δυνατό συντονισμό όλων των αρμοδίων υπουργών.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες που έχουν σχέση με τις δεσμεύσεις της χώρας μας, ενώ δε συζητήθηκαν οι φοροελαφρυνσεις ούτε οι απολύσεις στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ολοκληρωθεί το 80% των εκκρεμοτήτων αυτών.

Όσον αφορά τα δύο κύρια ανοιχτά θέματα τα κόκκινα δάνεια και το ασφαλιστικό, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι για τα κόκκινα δάνεια θα βρεθεί πεδίο συνεννόησης με την τρόικα καθώς οι απαιτήσεις της δεν είναι εξωπραγματικές, ενώ για το ίδιο θέμα πηγές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι δεν τίθεται θέμα πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας. Οι ίδιες πηγές του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις.

Σε συζήτηση του στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι ο δημόσιος υπάλληλος δε θα πρέπει να φοβάται, ενώ για το ασφαλιστικό τόνισε ότι το μείζον είναι να μπορούν να εξοφλούνται οι ληξιπρόθεσμες όφειλες σε όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις.

Σημείωσε ακόμα ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπέμψει το μήνυμα ότι αλλάζει πορεία, βγαίνει από την κρίση και μπαίνει σε διαφορετική φάση.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση πηγαίνει στο Παρίσι εξοπλισμένη με τα θετικά στοιχεία της οικονομίας, όπως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και η αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι η σύσκεψη της Τετάρτης ήταν η δεύτερη για τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο. Είχε προηγηθεί η χθεσινή τους συνάντηση για το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ, που οδήγησε στις τελικές, λελογισμένες, αλλαγές τις οποίες ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: Αχιλλέας Τόπας