Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και εμπάργκο στο επίκεντρο της κρίσιμης σύσκεψης στο ΥΠΕΞ

Σύσκεψη με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας, μετά από το εμπάργκο της Μόσχας σε Δυτικά αγροτικά προϊόντα πραγματοποιείται σήμερα στις 10:30 το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον υφυπουργό Δημήτρη Κούρκουλα.

Επί τάπητος, μεταξύ άλλων, αναμένεται να τεθούν και οι δυνατότητες να βρεθούν νέες αγορές όπου θα διατεθούν τα προϊόντα που «μπλόκαρε» το εμπάργκο.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι αρμόδιοι παράγοντες των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και εκπροσώπων παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων.

Η Κομισιόν στον ΣΚΑΪ για τα ροδάκινα

Εν τω μεταξύ, διευκρινίσεις στο skai.gr σχετικά με τα ροδάκινα έδωσε τη Δευτέρα η Κομισιόν, σημειώνοντας πως οι παραγωγοί ροδακίνων και νεκταρινιών θα καλυφθούν με αποζημιώσεις που υπολογίζονται στα 20-30 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ερώτημα του ΣΚΑΪ για το αν η Επιτροπή έχει κάποια φόρμουλα για την κατανομή των αποζημιώσεων μεταξύ κρατών-μελών, εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε πως οι αποζημιώσεις δεν θα δοθούν με σύστημα ποσοστώσεων, αλλά με σειρά προτεραιότητας και βάση το ποιος θα καταθέσει πρώτος αίτηση.

Το μέτρο στήριξης των ροδάκινων έχει τεθεί σε ισχύ από τις 11 Αυγούστου, μολονότι η επίσημη ανακοίνωση του μέτρου αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες, κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή, 22 Αυγούστου.

Οι αποζημιώσεις θα δοθούν ως αντίτιμο για την απόσυρση μέρους της παραγωγής από την αγορά, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ