Βενιζέλος: Ανάγκη να αποκατασταθεί η λειτουργία της διεθνούς αγοράς μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας

Την ανάγκη επίτευξης μίας λύσης στην κρίση κυρώσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., όπου κύρια αντικείμενα συζήτησης θα είναι οι εξελίξεις στο Ιράκ και την Ουκρανία.

«Πρέπει να βρεθεί μία λύση που θα επιτρέψει, στην πραγματικότητα, την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της διεθνούς αγοράς», δήλωσε ο χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες ο κ. Βενιζέλος. Υπογράμμισε την «προσεκτική στάση» που τηρεί η Αθήνα στο θέμα των κυρώσεων, αλλά παράλληλα τόνισε πως υπάρχει βλάβη για τους έλληνες παραγωγούς, η οποία πρέπει να καλυφθεί «μέσα από τους ευρωπαϊκούς κοινοτικούς μηχανισμούς και με εθνικά συμπληρώματα μετά από κοινοτική άδεια».

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει, ως ορθόδοξη χώρα, στην επίλυση της κρίσης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

«Η Ελλάδα φρόντισε να στείλει διπλωματικά και πολιτικά μήνυμα και προς τη ρωσική και προς την ουκρανική κυβέρνηση: ότι ως μία ορθόδοξη χώρα είναι στη διάθεσή τους, προκειμένου να συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της – ξέρουμε ποιο είναι το επίπεδο στο οποίο γίνονται αυτές οι συνεννοήσεις – ώστε να υπάρξει ένα ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο θα επιτρέψει την αποκλιμάκωση στην περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος συνέδεσε την αποκλιμάκωση της κρίσης με τις «παράπλευρες απώλέιες» που έχει υποστεί η Ε.Ε. λόγω του εμπάργκο που επέβαλε η Μόσχα σε ευρωπαϊκές εξαγωγές τροφίμων, ως αντίποινα στις κυρώσεις «τρίτου βαθμού» που επέβαλαν οι Βρυξέλλες.

Χθες Πέμπτη, η Κομισιόν προανήγγειλε τη λήψη μέτρων υποστήριξης φρούτων και λαχανικών που πλήττονται από την κρίση. Δεν είναι σαφές αν τα μέτρα θα περιλαμβάνουν την καταβολή αποζημιώσεων σε παραγωγούς, ωστόσο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ εκτιμά πως αυτή είναι η γραμμή που θα ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες.

Σχετικά με την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη βούληση της Ελλάδας να φιλοξενήσει σε πολιτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία Παλαιστίνιους τραυματίες, κυρίως παιδιά.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ