Κρίσιμη συνάντηση για το τραπεζικό σύστημα

Κρίσιμη συνάντηση πραγματοποιείται αργά το απόγευμα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνης Σαμαρά, και με τη συμμετοχή του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, του διοικητική της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί η ρευστότητα στην οικονομία, η διαχείριση των «κόκκινων δανείων», αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τα τεστ αντοχής που θα πραγματοποιήσει η ΕΚΤ τον Οκτώβριο.

Μηχανισμό ώστε να αντιμετωπιστούν κατά περίπτωση τα κόκκινα δάνεια προτίθεται να δημιουργήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τις τράπεζες. Αυτό προκύπτει από όσα αναφέρθηκαν στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Νίκου Δένδια με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο Γκίκας Χαρδούβελης τόνισε ότι θα πρέπει ως χώρα να εστιάσουμε στην αύξηση της ρευστότητας των τραπεζών μέσω της ενίσχυσης των καταθέσεων τους και της επιστροφής χρημάτων από το εξωτερικό και στον άμεσο χειρισμό των μεγάλων ζημιών που έχει καταγράψει ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας.

«Σήμα κινδύνου» για τα «κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα, απέστειλε στο μεταξύ εκ νέου το ΔΝΤ, με την επισήμανση ότι «εάν αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ