Κουβέλης: Θα συζητήσουμε με όλες τις δυνάμεις τις κεντροαριστεράς

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ, Το Ποτάμι αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ο Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», τονίζοντας ωστόσο πως καμία συζήτηση δεν έχει προεξοφλημένο αποτέλεσμα και υπογραμμίζοντας πως ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ το χάσμα σε επίπεδο προγραμματικών συγκλίσεων παραμένει μεγάλο.

Ο κ. Κουβέλης σημειώνει πως η Αγίου Κωνσταντίνου είναι ανοιχτή σε συζήτηση «με όλα τα κόμματα και τις κινήσεις» του χώρου της κεντροαριστεράς, με τελικό στόχο μία «νέα προοδευτική διακυβέρνηση στην οποία έχουν θέση όλα τα κόμματα που αντιπαρατίθενται στον νεοφιλελευθερισμό και συγκλίνουν στη θέση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το τούνελ της κρίσης, παραμένοντας εντός του ευρώ».

Ειδικά για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουβέλης σημειώνει πως η Κουμουνδούρου αφήνει «την αντίληψη της μονοκομματικής αυτάρκειας» και «μοιάζει να περνά στη λογική της αναζήτησης κοινών τόπων και συμπτώσεων με άλλους χώρους».

Υπογραμμίζει όμως
ότι απαραίτητη προϋπόθεση για «τις όποιες συμπτώσεις» είναι οι προγραμματικές συμφωνίες επί συγκεκριμένων θεμάτων και συγκεκριμένων πολιτικών Και η αλήθεια είναι ότι εδώ μας χωρίζουν ακόμα πολλά».

Στρέφοντας το βλέμμα στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Κουβέλης εκτιμά πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, καθώς η κυβέρνηση έχει «αναλάβει δεσμεύσεις» που θα φέρουν νέα μέτρα που «κινούνται σαφέστατα σε μνημονιακή κατεύθυνση». Μεταξύ άλλων, παραθέτει ως παραδείγματα τη «μικρή ΔΕΗ» και τις αλλαγές στα εργασιακά που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τέλος, αναφερόμενος στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνει ότι «η εκλογή του Προέδρου δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα και δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αυτοτελώς παρά σε συνάρτηση με το γενικότερο πολιτικό κλίμα εκείνης της περιόδου και το περιεχόμενο των ασκούμενων πολιτικών. Χωρίς ορατή αλλαγή αυτών των πολιτικών, ο σχηματισμός προεδρικής πλειοψηφίας θα είναι εξαιρετικά δυσχερής».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ