Κουβέλης: Η χώρα χρειάζεται προοδευτική συμμαχία αριστεράς - κεντροαριστεράς (upd)

Στην ανάγκη προοδευτικών συμμαχιών με την αριστερά και την κεντροαριστερά –περιλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ- και στην ορθότητα των συνεργασιών με τους «Πασοκογενείς» επέμεινε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Έκανε χαρακτηριστικά λόγο για «προοδευτικές συμμαχίες της αριστεράς που θα είναι απαλλαγμένη από το λαϊκισμό και της κεντροαριστεράς που θα είναι απεξαρτημένη από τη στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ». 

«Αυτή η θέση δεν ρίχνει νερό στο κρασί μας. Δεν ανατρέπει τις ιδρυτικές αρχές και τους προσανατολισμούς του κόμματός μας. Η επιδίωξη διαλόγου δεν ανακόπτει την κριτική προς το ΠΑΣΟΚ για τη στρατηγική του σύμπλευση με τη ΝΔ και προς τον ΣΥΡΙΖΑ για το μετεωρισμό του ανάμεσα σε ρεαλιστικές, ανεδαφικές ή λαϊκιστικές θέσεις» επισήμανε ο Φώτης Κουβέλης.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, «ο χώρος μας υπάρχει – και είναι πολύ ευρύτερος από τα όρια του δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος. Το εγχείρημα της Δημοκρατικής Αριστεράς οφείλει και πρέπει να συνεχιστεί ως μία σύγχρονη πολιτική συνισταμένη των καταβολών της ανανεωτικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας.»

Όσον αφορά συνέδριό το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, που έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο, επισήμανε ότι πρέπει να είναι συνέδριο συνθέσεων. Πρέπει να είναι συνέδριο προσαρμογών και αλλαγών. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι και δεν θα είναι συνέδριο «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» και επιβολής απόψεων.

«Να δώσουμε ξανά πνοή και όραμα σ’ αυτό το κόμμα, να διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες, να διαψεύσουμε τους χωροτάκτες της νέας πολιτικής γεωγραφίας, που απαιτούν αυτοί να καθορίσουν το δρομολόγιο… Στο όνομα της εκλογικής ήττας και της δικαιολογημένης απογοήτευσης που έσπειρε στα μέλη μας, η Δημοκρατική Αριστερά καλείται από αυτούς τους χωροτάκτες που κάποτε εκθείαζαν το ρόλο της στην πολιτική σκηνή, να προσαρμοστεί. Να υποταχθεί. Διαφορετικά απειλείται ότι θα απαξιωθεί» ανέφερε επίσης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Για τη συνεργασία με στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι «θα ήταν παράλειψή μου να μην υπογραμμίσω ότι καίριο ρόλο σ’ αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να έχουν οι προοδευτικοί και αριστεροί σοσιαλδημοκράτες με τους οποίους συμπαραταχθήκαμε στο πλαίσιο της προοδευτικής συνεργασίας. Ήταν ένα πρώτο βήμα αυτή η προεκλογική προσπάθεια και μάλιστα σε πολύ δύσκολη συγκυρία. Η συνεισφορά και η συμβολή τους ήταν και θα είναι σημαντική».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρόσθεσε ότι το κόμμα δεν πρέπει να κλειστεί στο καβούκι της εσωστρέφειας. «Παράλληλα με τις προσυνεδριακές διαδικασίες, το κόμμα μας οφείλει να λάβει πρωτοβουλίες διαλόγου για κρίσιμα ζητήματα αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, όπως η απλή αναλογική και οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, η ουσιαστική ανασυγκρότηση του δημοσίου, η καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η φορολογική μεταρρύθμιση και φυσικά η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» υπογράμμισε.

Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσε η παρέμβαση του Χάρη Καστανίδη, ο οποίος παρέστη στη συνεδρίαση, όπως και οι συνεργαζόμενοι στις ευρωεκλογές, Μαριλένα Κοππά, Γιάννης Τσαμουργκέλης, Γιώργος Σιακαντάρης, ύστερα από πρόσκληση του Φώτη Κουβέλη.

Ο κ. Καστανίδης απάντησε έμμεσα σ΄ όσα στελέχη της ΔΗΜΑΡ άσκησαν κριτική για την προεκλογική συνεργασία, λέγοντας ότι δεν συνεργάστηκαν για να εκμεταλλευτούν το 6,2%, που είχε η ΔΗΜΑΡ. Άλλωστε, και τώρα, όπως είπε, στο 1,2%, είναι παρόντες.

Ο κ. Καστανίδης συμφώνησε με τη θέση του Σπύρου Λυκούδη ότι στρατηγικός στόχος θα πρέπει να είναι η συγκρότηση της Κεντροαριστεράς παράταξης, σημειώνοντας όμως ότι αυτή θα πρέπει να διεκδικήσει την αυτοτέλειά της και να έχει στρατηγικό προοδευτικό πρόσημο. Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση σ’ όλους να αποφύγουν τυχόν διάσπαση της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου το κόμμα να παίξει ρόλο στην ανασύνταξη της προοδευτικής παράταξης.

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Λυκούδης επανέλαβε την πρότασή του για την κεντροαριστερά και πρότεινε μία κοινή επιτροπή αποτελούμενη από την Ελιά το Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ, που θα ξεκινήσει έναν έντιμο πολιτικό διάλογο προκειμένου να συγκροτηθεί η κεντροαριστερά.

Στέλνοντας μήνυμα στα εσωτερικά του κόμματος είπε ότι ο ίδιος δε θέλει να συμπράξει σε ένα χτύπημα στο πληγωμένο κόμμα μας που χρειαζόταν κουράγιο και όχι γελοίες αστείες αναμετρήσεις ομάδων. Δε θα συμμετάσχω σε ένα συνέδριο αντιπαράθεσης ηττημένων μηχανισμών.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ