Μείωση αριθμού βουλευτών και ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτή προτείνει η ΝΔ

«Το σημερινό Σύνταγμα έχει κλείσει τον κύκλο του, όπως έκλεισε και η εποχή των μνημονίων» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κατά την παρουσίαση των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.

Ανάμεσα στις προτάσεις της ΝΔ βρίσκονται:
  • Η άμεση εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και αύξηση των αρμοδιοτήτων του
  • Η μείωση του αριθμού των βουλευτών, ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με τον βουλευτή
  • Σταθερό εκλογικό σύστημα που θα αλλάζει μόνο από τα 3/5 της Βουλής.

Ειδικά αναφερόμενος στο ασυμβίβαστο, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως κατ΄αυτόν τον τρόπο «η Βουλή θα πάψει να είναι προθάλαμος βουλευτών».

Παράλληλα, προτείνεται η θέσπιση ορίου θητειών όσον αφορά τα αξιώματα του πρωθυπουργού, των περιφερειαρχών, των δημάρχων και των συνδικαλιστών.

Ο κ. Σαμαράς πρότεινε επιπλέον:
  • Αναθεώρηση του άρθρου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων
  • Δημιουργία ειδικού σώματος που θα ελέγχει την συνταγματικότητα των νομών
  • Αλλαγή στους όρους ασυλίας των βουλευτών
  • Θέσπιση μόνο μίας θέσης γραμματέα ανά υπουργείο.

Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη ανάγκη το Σύνταγμα να «θεραπεύσει τις αδυναμίες του πολιτικού συστήματος, να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ευημερία και να απελευθερώσει τη δημιουργικότητα του Έλληνα».

Έκανε λόγο για «μεταρρυθμιστική κοσμογονία», επισημαίνοντας: «Γι' αυτήν τη νέα Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνω πίσω δεν πρόκειται να συμβιβαστώ. Σας καλώ να μου δώσετε την εντολή να δημιουργήσουμε τη νέα Ελλάδα. Αυτή η Βουλή βάζει την ατζέντα των μεγάλων αλλαγών».

Ο κ. Σαμαράς άρχισε την ομιλία του με τη φράση «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα» τονίζοντας τις επιτυχίες στο μέτωπο των δημόσιων οικονομικών.

«Αποδείξαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος δεκαετιών, ήδη ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας, κερδίσαμε τη δική μας χαμένη αυτοπεποίθηση» πρόσθεσε.
Πηγή: Γιάννης Ντσούνος, Newsdesk ΣΚΑΪ