Άρχισε η συζήτηση της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά Μεϊμαράκη

Εν μέσω άδειων εδράνων και με τοποθετήσεις γενικευμένες και όχι στοχευμένες επί του θέματος της πρότασης μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής, άρχισε η συζήτηση στη Βουλή.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας οι βουλευτές δεν ξεπερνούσαν τους 50 μέσα στην Ολομέλεια και οι τόνοι δε θύμισαν σε τίποτε τη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση που ως αποτέλεσμα είχε την κατάθεση της πρότασης μομφής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Αλέξη Μητρόπουλου εξ αρχής θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι Με την πρόταση μομφής δε στοχεύει στο πρόσωπο Μεϊμαρακη αλλά την λειτουργία του κοινοβουλίου «κατά τη σκοτεινή μνημονιακή περίοδο όπου η δημοκρατία υποβαθμίζεται», όπως είπε, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «η Βουλή μετατράπηκε σε παράρτημα του τυπογραφείου της κυβέρνησης».

Απαντώντας εκ μέρους της ΝΔ, ο Αναστάσιος Νεράτζης εκτίμησε ότι σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ με την κίνηση της πρότασης δυσπιστίας ήταν να «τσιμπήσει δημοσκοπικά» και «να εξεγείρει τα πλήθη του» ενώ πρόσθεσε ότι η πρόταση δυσπιστίας σας «είναι απιστία από πλευράς πολιτικής απέναντι στην προσπάθεια που κάνει ο τόπος. Αιδώς Αργείοι και Αργείες» κατέληξε.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Ρήγας υποστήριξε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει «πρόβλημα ενηλικίωσης» κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για παλιμπαιδισμό λέγοντας ότι «παίζουν παιχνιδάκια με τους θεσμούς».

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία πρόταση μομφής κατά Προέδρου της Βουλής είχε γίνει το 1927, ενώ μεταπολιτευτικά υπήρξε μόνο μία πρόταση μομφής κατά του αντιπροέδρου της Βουλής Μιχάλη Στεφανίδη το 1985, από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Η πρόταση στρεφόταν κατά του προεδρεύοντος και αντιπροέδρου κ. Στεφανίδη για τα έγχρωμα ψηφοδέλτια κατά την εκλογή του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη. Μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το ύπατο πολιτειακό αξίωμα χρέη προσωρινού Προέδρου της Δημοκρατίας εκτελούσε ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Αλευράς και την θέση του αναπλήρωνε ο Μιχάλης Στεφανίδης κατά του οποίου στράφηκε η ΝΔ.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου