Κλείσιμο

Εμμένει στο 100% των προτάσεων του ΟΟΣΑ η τρόικα - Νέες επαφές την Κυριακή

Αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις θα έχουν και την Κυριακή κυβερνητικά στελέχη και τρόικα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών το αργότερο έως τη Δευτέρα το πρωί. Τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, θα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή.

 
Το Σάββατο το βράδυ ολοκληρώθηκε και η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Θανάση Σκορδά με τους δανειστές. Κατά τη συνάντηση η τρόικα επέμεινε στην εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ κατά 100%, ενώ η ελληνική πλευρά κατέστησε εκ νέου σαφές ότι επιθυμεί να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα, με τις δύο πλευρές να ορίζουν νέα συνάντηση για την Κυριακή το απόγευμα.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος ότι στο τέλος θα υπάρξει σύγκλιση», ενώ άλλο στέλεχος του υπουργείου πρόσθεσε ότι «εάν με βάζατε να στοιχηματίσω, θα στοιχημάτιζα στο "ναι" (σύγκλιση και συμφωνία)».

«Είμαστε στο 80% και λίγο παρακάτω σε σχέση με τις προτάσεις όπως αυτές περιγράφονται από τον ΟΟΣΑ. Σε ορισμένες προτάσεις, εμείς θέλουμε να είναι προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα ή να ακολουθούν τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών», επισημαίνεται χαρακτηριστικά από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η τρόικα έθεσε εκ νέου και θέμα εμπορικών μισθώσεων, αλλά το ΥΠΑΝ κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα υποχώρησης, καθώς έχει ήδη νομοθετήσει με τρόπο, μάλιστα, τον οποίο έχει αποδεχτεί η αγορά.

Κατά τη διάρκεια
της συνάντησης τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα εκκρεμή ζητήματα, με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να αναπτύσσει από την πλευρά της τις νέες προτάσεις της στους δανειστές για τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ όπως τα ΜΗΣΥΦΑ και το γάλα. 

Χωρίς τελική συμφωνία για τα ενεργειακά, αλλά με πρόοδο σε αρκετά επιμέρους ζητήματα, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος με την τριμερή, στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, στα θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας, περιβάλλοντος, καθώς και για τους υδάτινους πόρους, υπήρξε συμφωνία, ωστόσο στα ενεργειακά, δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση.


Διαβάστε ακόμη: Η αντιπολίτευση για τις διαπραγματεύσεις

Τα θέματα που τέθηκαν στη διαπραγμάτευση με την τρόικα όσον αφορά τις αρμοδιότητες του ΥΠΕΚΑ, περιλαμβάνουν το σύνολο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για μείωση του κόστους της ενέργειας, ενώ συζητήθηκαν και τα μέτρα για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών, που περιλαμβάνονται σε σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ.

Για "μεγάλη σύγκλιση" μεταξύ υπουργείου Εργασίας και τριμερούς στην συντριπτική πλειονότητα των θεμάτων που είναι υπό διαπραγμάτευση έκανε λόγο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, μετά τη συνάντηση του Γιάννη Βρούτση με την τριμερή.

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε και η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής της τριμερούς, με όλα τα προς διαπραγμάτευση μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά.

Διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας φαίνεται να υπάρχει όμως και για το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και ιδίως της Eurobank, παρότι υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει κατά 99,999% στους όρους του επίμαχου νομοσχεδίου.

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ