Παπούλιας: Κοινό το μέλλον Ελλάδας και Γερμανίας - Γκάουκ: Μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα

Την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα - έναν τόπο γεμάτο ιστορία όπως είπε- εξέφρασε ο γερμανός πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Θα ήθελα να επιβεβαιώσω τη μακρόχρονη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες, στην οποία μπορεί -με επίκαιρα γεγονότα και συζητήσεις- να έχει πέσει σκιά, όμως παραμένει ισχυρή» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο γερμανός Πρόεδρος.

«Θα ήθελα να μιλήσω με ανθρώπους, για μια άλλη σύγχρονη Γερμανία, καθώς οι δεσμοί των δύο λαών έχουν μεγάλη ιστορία. Χθες, στην Ακρόπολη επιβεβαιώθηκε αυτή η ιστορία» είπε ο κ. Γκάουκ. «Θέλω να ξέρετε ότι στα 15 μου χρόνια, στην τότε κομμουνιστική και δικτατορική Ανατολική Γερμανία, έμαθα αρχαία ελληνικά» πρόσθεσε.

Το μέλλον των δύο χωρών, Ελλάδας και Γερμανίας, είναι κοινό μέσα στην ευρωπαϊκή πορεία, τόνισε από την πλευρά του ο Κάρολος Παπούλιας, απευθυνόμενος στον γερμανό ομόλογό του.

Ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι παρακολούθησε με προσοχή τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο κ. Γκάουκ, στη συνδιάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, επισημαίνοντας τα νέα καθήκοντα όλων για τη διεθνή ασφάλεια.

«Η Γερμανία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή, όπως και η Ελλάδα στην περιοχή της. Είμαστε μαζί στον δρόμο της ειρήνης» υπογράμμισε.

Απαντώντας, ο κ. Γκάουκ ανέφερε ότι στόχος της επίσκεψής του είναι να δείξει αλληλεγγύη σε έναν τόπο γεμάτο ιστορία.

«Θα ήθελα να επιβεβαιώσω τη μακρόχρονη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες, στην οποία μπορεί -με επίκαιρα γεγονότα και συζητήσεις- να έχει πέσει σκιά, όμως παραμένει ισχυρή» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο γερμανός πρόεδρος.

«Θα ήθελα να μιλήσω με ανθρώπους, για μια άλλη σύγχρονη Γερμανία, καθώς οι δεσμοί των δύο λαών έχουν μεγάλη ιστορία. Χθες, στην Ακρόπολη επιβεβαιώθηκε αυτή η ιστορία» είπε ο κ. Γκάουκ και πρόσθεσε: «Θέλω να ξέρετε ότι στα 15 μου χρόνια, στην τότε κομμουνιστική και δικτατορική Ανατολική Γερμανία, έμαθα αρχαία ελληνικά».

Σε λίγο οι δύο πρόεδροι θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στη 13:00 ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του γερμανού προέδρου.

Στις 16:00 ο κ. Γκάουκ θα συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα παρουσία και του Μανώλη Γλέζου που την Τετάρτη ενημερώθηκε για το πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου όσον αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, και στις 19:30 με τον κ. Βενιζέλο.

Πριν από τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης θα ξεναγηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης από τον πρόεδρο του Μουσείου καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή.

Στις 21:00 ο κ. Παπούλιας θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του ομολόγου του της Γερμανίας.

Λόγω της επίσκεψης του γερμανού προέδρου, απαγορεύονται έως τις 19.00 οι συγκεντρώσεις και οι πορείες στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Η απαγόρευση ισχύει για τους εξής δρόμους: Σταδίου (από τη συμβολή της με την οδό Ομήρου) - Ομήρου - δεξιά Ακαδημίας - αριστερά Κανάρη - Πλατεία Φιλικής Εταιρείας (Κολωνακίου) - Καψάλη - δεξιά Ηροδότου - αριστερά Υψηλάντου - δεξιά Γενναδίου - Πλατεία Μεγάλης του Γένους Σχολής - Β. Κωνσταντίνου - Β. Όλγας - Β. Αμαλίας - αριστερά Φιλελλήνων - αριστερά Μητροπόλεως - δεξιά Βουλής - δεξιά Κολοκοτρώνη - αριστερά Σταδίου (μέχρι τη συμβολή της με την οδό Ομήρου).

Ένταση επικράτησε στο κέντρο της Αθήνας, όταν διαδηλωτές από εργατικά σωματεία προσκείμενα στο ΠΑΜΕ έσπασαν τον φραγμό που είχε στήσει η αστυνομία, στο πλαίσιο των μέτρων για την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ