Οι απολύσεις στο δημόσιο στο επίκεντρο Αθήνας - τρόικας

Η κινητικότητα και οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενόψει και της συνάντησης των επικεφαλής των δανειστών με τον υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Την Τρίτη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι παραμένει ο στόχος για 11.000 απολύσεις, εντός του 2014, προσθέτοντας ότι θα γίνει προσπάθεια να προσμετρηθούν σε αυτές 1.700 αποχωρήσεις από συμβάσεις που έληξαν.

Παράλληλα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε ότι θα προσμετρηθούν και αποχωρήσεις γιατρών που δεν θα κάνουν αίτηση για να ενταχθούν στο νέο σύστημα «και μάλιστα θα είναι και πολλοί» τόνισε χαρακτηριστικά. Αυτό όμως, όπως είπε, θα κριθεί την Πέμπτη, όποτε λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των γιατρών.

Σημείωσε ότι το τέλος του μνημονίου πλησιάζει ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα τιμήσει τη δέσμευση της για συνολικά 15.000 απολύσεις, αλλά δεν θα δεχθεί άλλη κινητικότητα – διαθεσιμότητα που να συνοδεύεται με απολύσεις. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την αναγκαιότητα προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ εξήγγειλε τη διασύνδεση των βάσεων δεδομένων όλων των φορέων του δημοσίου.

Όσον αφορά τα άλλα ανοιχτά μέτωπα της Αθήνας με τους δανειστές, οι επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκαν με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου, οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε συμφωνία. για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Προς διευκρίνιση απομένει ακόμα εάν η συνολική μείωση θα αφορά μόνον τις εργοδοτικές εισφορές.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για επίτευξη τελικής συμφωνίας, ενώ σημείωναν ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε πάντως η συνάντηση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, με τους επικεφαλής της τρόικας που αφορούσε τα μέτρα ενίσχυσης της ελληνικής βιομηχανίας.

Τα μέτρα, που ανακοίνωσαν τα συναρμόδια υπουργεία, προβλέπουν εκπτώσεις στο ενεργειακό κόστος ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ. Από την πλευρά της, η τρόικα θεωρεί τα μέτρα κρατική ενίσχυση που νοθεύει τον ανταγωνισμό.

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ