Λεκτική βία και σεξιστικές συμπεριφορές καταγγέλλουν γυναίκες βουλευτές

Λεκτική βία λόγω φύλου και σεξιστικές συμπεριφορές κατήγγειλαν οι γυναίκες βουλευτές κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας της Βουλής.

Η πρόεδρος της επιτροπής, Κατερίνα Παπακώστα, υποστήριξε ότι το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί η «λεκτική προσβολή λόγω φύλου», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν νοείται κοινοβουλευτικοί συνάδελφοι να συμπεριφέρονται σε βάρος κάποιου άλλου με σεξιστικό ύφος».

Ενισχυτικά στη διαπίστωση της κ. Παπακώστα, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γεωργία Μπατσαρά δήλωσε προσβεβλημένη ως γυναίκα, καταγγέλλοντας ότι πριν λίγο καιρό άνδρας βουλευτής είχε αποκαλέσει «καλτσοδέτα» γυναίκα συνάδελφό του. «Ήταν ότι πιο υποτιμητικό μπορούσε να λεχθεί σε ένα μέλος του Κοινοβουλίου» παρατήρησε η βουλευτής.

Ωστόσο, η πρόεδρος της επιτροπής κράτησε αποστάσεις από την φημολογούμενη κίνηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου και των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη με αφορμή τα επεισόδια έξω από το Ραδιομέγαρο της πρώην ΕΡΤ.

«Αυτή η ιστορία πήγε να μετακυλήσει και εκτός κοινοβουλίου. Καλό είναι να λύνεται θεσμικά και πολιτικά. Όταν υπάρχει αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, η Βουλή, ο πρόεδρος και το προεδρείο πρέπει να επεμβαίνει», είπε η κ. Παπακώστα και πρόσθεσε: «Η άποψη μου είναι ότι τα θέματα για λεκτική κακοποίηση μπορεί να τα λύνει η Βουλή. Ο κεντρικός μας ρόλος είναι, εκτός από τα να λύνουμε προβλήματα, να στέλνουμε και το σωστό μήνυμα στους πολίτες ως νομοθέτες, χωρίς καμία διάκριση λόγω φύλου».

Αντιθέτως, η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρία Τσαρουχά, υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να εμποδίσουμε ή να αποτρέψουμε στο να φτάσει κάποια επίθεση ενδοκοινοβουλευτική στα δικαστήρια».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Οδυσσέας Βουδούρης, σημειώνοντας ότι θα ήταν καλό να καταγράφονται αυτά τα περιστατικά και να συζητηθούν οι προκαταλήψεις. «Όλοι οι άνδρες δεν είναι ‘μάτσο’, δε συμπεριφέρονται όλοι το ίδιο. Ακόμα και από την γυναίκα μας υπάρχουν επιθέσεις, τις συζητάμε χωρίς να επιβάλουμε κυρώσεις και το λύνουμε», είπε.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου